На 16 юли 2017 г. в столичиня хотел „Централ София“, се състоя специализирано обучение на козметици за работа с иновативния уред CryoPen – перфектният асистент в тяхната практика за премахване на доброкачествени лезии и други несъвършенства по кожата.

Уредът CryoPen е преносим, изключително практичен и лесен за работа. Терапиите с CryoPen са изключително ефективни и няма необходимост от специална грижа веднага след процедурата. Криотерапията протича без дискомфорт, което е особено важно за клиентите с нисък праг на чувствителност към болка. Най-важният аспект при работата с CryoPen е козметиците да са добре обучени и да разпознават кожните лезии, които могат да бъдат третирани с криотерапия. Доброкачествените кожни лезии трябва да се премахнат не само заради естетичните несъвършенства, които създават по кожата, но и за да не се трансформират с течение на времето в злокачествени.
Криотерапията представлява контролирана деструкция на нежелана тъкан чрез прецизна апликация и екстремно замразяване. Работи се само върху увреден участък на кожата и се премахват клетки, които са с неправилна структура, без да се засягат здравите – това е и целта на съвременната криотерапия. В дерматологичната практика криотерапията е приета за златен стандарт в третирането на различни кожни лезии.
Съществуват 2 метода за криотерапия, като първият е бавно замразяване и бързо размразяване, т.е. конвенционалната криотерапия с течен азот. Съвременният метод за криотерапия е с изключително кратко време за въздействие и друг криоагент – азотен оксид и включва неколкократни много бързи замразявания (температурата пада от 37°С до -27°С) и размразявания.
В момента криотерапията с CryoPen е най-прецизният метод в света за премахване на нежелани кожни лезии. Главното предимство на криотерапията в сравнение  с другите методи е, че няма никаква опасност от увреждане на здрава кожа. CryoPen излъчва фина струя от азотен оксид под високо налягане, което позволява да се работи с изключителна прецизност. Мощността, с която се изпуска криоагента е различна и се отбелязва с точки в различен цвят. Например синята точка е подходяща за лезии, които са с диаметър от 1 до 3 мм, а бялата е за третиране на лезии с по-голяма площ. 
Криотерапията се извършва по специален протокол в зависимост от типа на лезията. Методът е изключително добър за премахване на плоски брадавици, себорейна кератоза, пигментни петна и други кожни лезии. Важно е да се отбележи, че когато козметикът не е сигурен за типа лезия, трябва да насочи клиента към консултация с дерматолог.

Свързани статии