Всъщност терминът „чувствителна кожа“ е събирателно понятие изразяващо налична непоносимост към употребата на козметични препарати възникнала поради различни причини.
Понятието чувствителна кожа се използва, когато е налице непоносимост към козметични продукти – декоративна и бяла козметика, почистващи средства, продукти за поддържане на проблемна кожа. 
При чувствителната кожа е нарушена бариерната функция на кожата, което я прави пропусклива за множество алергени, а увеличената трансепидермална водна загуба я изсушава допълнително.

Симптомите са предимно субективни – парене, сърбеж, болка, дискомфорт. Субективните симптоми често доминират и водят дори до депресивни състояния. 

Обективните оплаквания са дискретни – фина десквамация, суха кожа, леко зачервяване. Тези симптоми се появяват при ползване на всякакви козметични препарати, но постепенно пациентите стават нетолерантни и към много други локални агенти.
Обикновено чувствителната кожа е фина, тънка и деликатна, склонна към алергии и изсушаване. Тя лесно реагира на температурни въздействия със силно зачервяване и засилване на дискомфорта, поява на уртики, сърбеж. Симптомите на чувствителната кожа са едва доловими, затова е необходима детайлна анамнеза и търпение за правилно определяне на причините.
При пациентите с чувствителна кожа може да се установи иритативен дерматит, скрит алергичен контактен дерматит, алергичен фотоконтактен дерматит, контактна уртикария или комбинация и причината може да се определи чрез внимателно клинично наблюдение и епкутанно тестуване.
Основната причина за поява на чувствителността е прекомерната употреба на козметични препарати.
Друга честа причина за чувствителна кожа е наличие на дерматологични заболявания като розацея, себореен дерматит, атопичен дерматит, а дори и при кожи с акне. При тези заболявания кожата е особено чувствителна към злоупотреба с миещи препарати и декоративна козметика.   
Кожата след 50 години също в много случаи може да бъде чувствителна поради изсушаването и променената й структура в тази възраст.
Чувствителната кожа може да бъде и генетично заложена. Такива индивиди още от ранно детство страдат от сърбежи, зачервяване и парене.
Най-добрият начин за установяване дали кожата е чувствителна и причината за това състояние е консултация със специалист. Необходима е обстойна анамнеза и евентуално извършване на епикутанно тестуване.
С епикутанното тестуване може да се установи чувствителност към много широка гама продукти. Освен стандартната европейска серия са налични и различни специфични серии, а е възможно и тестуване с материали на пациента.

Грижите за чувствителна кожа са от осoбена важност за овладяване на симптомите.
Важно е да се знае, че всеки случай е индивидуален и различните хора реагират на различни дразнители.
Добре е да се избягва излагането на студ, горещина и силно слънце на незащитена кожа.
За почистване на чувствителната кожа се препоръчват неароматизирани сапуни и такива без силни детергенти, почистващи средства без съдържание на алкохол. Използването на меки почистващи средства – течности или гелове крият по-малък риск от иритация.
Овлажняващите продукти намаляват сухотата на кожата и възстановяват нарушената кожна бариера. Използването на неутрални емолиенти значително подобрява състоянието на кожата.
Препоръчват се козметични продукти съдържащи минимален брой ингредиенти и без аромати.
Хипоалергенните продукти не са обезателно безопасни за чувствителната кожа.
От фотозащитните препарати по-малко дразнещи са продуктите с физични минерални екрани, отколкото тези с химични филтри.
В заключение диагностиката и лечението на чувствителната кожа е трудно, но не и невъзможно.
Изключително вредно е самолечението. За успешното лечение е необходима точна диагноза и понякога това изисква много време и търпение както от страна на лекаря, така и от страна на пациента.
Продължителна козметична елиминационна програма помага при някои пациенти, които могат да се върнат към използване на козметика след 6–12 месеца или повече. Финалната програма за козметика остава лимитирана.   

Свързани статии