След 45-годишна възраст кожата в областта на коленете започва да губи своята еластичност, постепенно се отпуска и увисва. Това не означава, че жените трябва да крият коленете си носейки само панталони или дълги поли. Днес има много апаратни и козметологични процедури, както и иновативни методи за профилактика и корекция на възрастовите изменения, включително и за зоната на коленете.

Причините за неестетичното отпускане на кожата в областта на коленете са няколко:
• Рязко отслабване. Кожата на цялото тяло и в частност зоната на коленете при рязка загуба на килограми не успява да се адаптира към новите обеми, отпуска се и увисва.

• Мастни отлагания и целулит. Дори стройните дами не са застраховани от появата на локални мастни натрупвания. По принцип те се появяват в областта на бедрата и коленете, а резултатът е грапавини, неравности и гънки по кожата.

• Заседнал начин на живот и неправилно хранене. Отсъствието на редовни физически упражнения и добра двигателна активност водят до застой в кръво- и лимфообращението на краката, което се отразява на външния им вид. А прекомерната консумация на сладкиши и тестени изделия и липсата на достатъчно количество пресни зеленчуци влияе негативно върху обмяната на веществата и работата на лимфодренажната система, задълбочавайки проблема.

• Възраст. С времето еластичността на кожата намалява и тя започва постепенно да се отпуска, събирайки се в гънки в зоната на капачката на коляното.

Стягането и лифтирането на кожата на коленете не е лесна задача, но е напълно осъществима. Важното е да се работи комплексно за решаване на този проблем.

tired-runner.jpg

1. Спорт
Силните мускули на краката, в частност на бедрата, са много добра „опора“ за кожата. Плуване, аеробика, йога и дори ходенето пеша помагат за стягане и тонизиране на мускулите, стимулиране на лимфотока и укрепване на бедрата, което се отразява и на добрия външен вид на коленете.

2. Професионални козметични терапии
Днес се предлага голямо разнообразие от професионални козметични терапии, които ефективно намаляват целулита и мастните нарупвания, стягат и тонизират кожата на бедрата и коленете. Някои от тях са с обвиване на краката и създаване на сауна ефект, а други са с прилагане на морски водорасли, морска кал, различни глини и специални маски, като са придружени с тонизиращ масаж. Разбира се, необходим е курс от 10-12 процедури за оптимален ефект.

552b916bddb7f02edd03a785e5718c001e2b5511b7dfe.jpg

3. Лимфодренажен масаж
Лимфодренажният масаж е особено подходящ за жените със склонност към задържане на течности и чиито колене са с изразени целулитни грапавини. Натрупването на мазнини и задържането на течности в областта на коленете е следствие от нарушения в лимфния дренаж на краката. Масажът спомага за премахване на задържаните течности, подобрява кръво- и лимфотока и придава стегнат вид на коленете.

4. Апаратна козметология
Съществуват различни технологии за неоперативен лифтинг, които са ефективни както за стягане и подвигане кожата на лицето, така и на тялото, включително и за зоната на коленете. Главният плюс на тези методи е способността да уплътняват колагена и да стимулират неговия синтез в дълбоките слоеве на кожата, без да увреждат повърхността й. Радиочестотният лифтинг не е нов метод, но е все така актуален заради видимия и дълготраен ефект. Радиочестотата прониква дълбоко в тъканите и ги загрява, при което настъпва денатурация на колагена и еластина. При технологията термаж колагеновите влакна се загряват до температура 55–60°С, което води до 1/3 скъсяване от изходната дължина на влакната. Първичната денатурация на колагена в термично модифицираните тъкани създава напрежение в кожата над тях, което осигурява лифтинг ефект, стягане и уплътняване на кожата. Резултатът е видим веднага след процедурата и нараства във времето. HIFU технологията (високоинтензивен фокусиран ултразвук) въздейства на SMAS слоя (повърхностния мускулен апоневротичен слой), разположен между дермата и мускулите. Фокусираната ултразвукова енергия прониква в дълбочина и повишава температурата в точките на въздействие, при което колагеновите и еластиновите влакна, свързващи мускулния слой с повърхността на кожата се скъсяват и повдигат SMAS слоя. Ефектът е видим веднага, но максималният резултат се разгръща след 3 месеца.  Друга ефективна методика е т.нар. Local Fat Killer, при която се осъществява едновременно намаляване на обемите и стягане на кожата. Технологията съчетава въздействието на вакуум, радиочестота и ултразвук, разрушава мастните клетки, стимулира микроциркулацията и осигурява мощен лимфодренаж. Неравностите по кожата се изглаждат, подобрява се нейният тонус, а обиколките намаляват. Процедурата прилича на LPG масаж, но действа много по-мощно. Препоръчителният курс процедури е 6-10.

5. Козметични продукти за тяло с лифтинг ефект
Продуктите с лифтинг ефект за домашна грижа трябва са препоръчани от козметик, да съпътстват съответната апаратна или козетична професионална терапия и най-важното – да се прилагат редовно. Тези продукти подобряват   микроциркулацията, активизират лимфния дренаж в проблемните зони, укрепват кръвоносните съдове. Обикновено в състава им са включени кофеин, теобромин, витамините А, С, Е, В, екстракти от водорасли и зелен чай, етерични масла. Лифтинг продуктите се нанасят на чиста кожа с масажни движения в посока отдолу нагоре, за да се подобри кръво- и лимфотока. За по-голяма ефективност може да се използва масажор за тяло (много често се предлага заедно със съответния продукт).

iStock_knee-injection-3x2.jpg

6. Миниинвазивни методи
Инжекционната мезотерапия със съответния коктейл от активни вещества дава много добри резултати за премахване на малки мастни отлагания в зоната на коленете, стягане и тонизиране на кожата. Добър метод е и плазмолифтингът, който подобрява кръвообращението и стимулира регенеративните процеси. Когато се налага сериозна корекция на коленете, някои специалисти използват мезоконци за стягане и повдигане на отпуснатата кожа. В този случай ефектът се запазва в рамките на 2-3 години.

7. Естетична хирургия
Хирургичната корекция на зоната на коленете както всяка оперативна интервенция е свързана с белег, който макар и минимален все пак е налице. Затова този метод се препоръчва в особени, строго индивидуални случаи, когато са изпробвани всички други терапии, но без резултат. Въпреки това, в световен мащаб процедурите за корекция на коленете се извършват най-вече от естетични хирурзи. 

Свързани статии