Кожата на мъжете старее също както и при жените, но има някои особености. Мъжката кожа е малко по-плътна, по-груба, с повече мастни жлези. Това облагодетелства господата, защото мазната кожа старее много по-бавно от сухата. Рядко може да се срещне представител на силния пол с фини бръчки и суха кожа, както често се наблюдава при дамите. Д-р Ана Пейкова, от клиника за естетична медицина Дерма ЕЛИТ разкрива, че кожата на господата е различна и изисква специфични грижи.

Точно поради наличието на толкова мастни жлези, мъжете страдат от по-тежко акне във форми, които налагат по-активно лечение с антибиотици. Това се дължи и на повечето косми в областта на лицето. Те водят до страдания от рода на фоликулити - възпаления на космено-мастния фоликул, което налага засилена грижа в тази насока. Мъжете се бръснат, а това допълнително уврежда кожата с механичните влияния.
Поради по-голямото количество тестостерон, което се отделя от организма им, те по-често страдат от косопад и различни форми на алопеция (оплешивяване на отделни места). Това налага допълнителна грижа за космения корен в областта на главата и процедурите при господата са малко по-различни.

Кои са подходящите процедури за представителите на силния пол?
Започваме с почистването. При мъжете е добре то да се извършва с измивни гелове, а не с тоалетни млека, както е при дамите. Това се обуславя от по-грубата им и мазна кожа. Препоръчително е, за да се предпазят от стареене, освен афтършейф да използват и балсам след бръснене.

Лечение на тежко акне
Ако мъжете страдат от тежко акне, задължително е то да се лекува, защото има риск да останат сериозни белези. В тази насока при тях са подходящи процедури за лечение на акне - химични пилинги със салицилова и млечна киселина и IPL терапии, които са насочени към космено-мастния фоликул. Апаратът IPL е популярен като добро средство за обезкосмяване, но когато се използва друг филтър, се превръща в отличен помощник против акне. Ефектът се основава на това, че източникът произвежда синя светлина, а тя има мощно противовъзпалително действие и влияе добре върху раздразнени гнойни пъпки и дълбоки кисти.
Тази терапия не помага при мазна кожа, разширени пори и черни точки, а конкретно атакува възпаленото акне и още след първата процедура дава видим резултат - наблюдава се засушаване на пъпките.
По принцип е добре фототерапевтичният уред IPL да се прилага самостоятелно след терапия с антибиотик. Разбира се, външно може да се ползва медицинска козметика, насочена към лечение на акнето, но е добре за възпалителните лезии вместо антибиотик да се прилага синя светлина.

Мезотерапия против косопад
За областта на косата е препоръчително да се прилага мезотерапия и то в ранния стадий на косопад, защото при една андрогенна алопеция (мъжко оплешивяване) вече няма много възможности за повлияване на косопада.

Антиейджинг процедури
Всички процедури, които са подходящи за жената след 35-годишна възраст, като хиалуронови филъри за попълване на загуба на обема, премахване на капиляри с IPL, ботулинов токсин за корекция на „гневната бръчка” или „пачи крак” около очите, се препоръчват и за представителите на силния пол.
Мъжете също могат да си слагат хиалуронова киселина за подмладяване на устните. При тях устните също започват да стареят след 40-45-годишна възраст и инжектирането на малки количества хиалуронова киселина поддържа естествената форма на устата, така че да не се смалява. 
Второто показание е, когато устните са по-тънки и при усмивка се виждат венците. Тогава уплътняването на горната устна придава естетичност на усмивката. При асиметрия на лицето или белези също може да се инжектира хиалуронова киселина. 
Джентълменът не се нуждае от мезотерапия на лицето колкото една дама - при него кожата е по-плътна и не образува фини бръчици, които имат нужда от допълнителна хидратация. Но повечето водещи фирми имат специална подмладяваща козметика за мъже с по-малко омазняващи и повече активни съставки с антиейдж действие.

Превенция на фотостареенето
При мъжете важи правилото за използване на слънцезащитни кремове през деня, особено за хора, изложени на външни влияния - спортисти, строители, селскостопански работници... При тях кожата старее много бързо, образува т.нар. старчески петна в по-ранна възраст. При господата, които страдат от косопад те могат да доведат до поява на ракови заболявания. Затова в по-ранна възраст е добре да се използва слънцезащитен крем в течна форма, за да не се омазнява допълнително кожата.
Специфично за мъжката кожа е пръскането й обилно с парфюм в предната част на лицето и шията. Комбинацията от парфюм и излагане на слънце води до обилна пигментация - т.нар. „шарена кожа”. Химичните пилинги и фотоподмладяването са подходящи за господата, които искат да се отърват от хиперпигментации и да подмладят кожата на лицето си.

Криолиполиза за „стопяване“ на любовните дръжки
Що се отнася до грижата за тялото, криолиполизата може да отърве всеки мъж от „любовните дръжки” и „биреното коремче”. Това е абсолютно безвреден метод. При него мастната клетка се унищожава заедно с клетъчната стена, а това не позволява повторното й напълване, както се случва при другите процедури, които само разграждат мазнините. В този случай мастната клетка се стопява и изхвърля от организма.
С метода криолиполиза могат да се унищожат до 70% от мастните клетки в обработвания участък. Как действа? Установено е, че има 5 вида мастни киселини, които кристализират при минусова температура. Замръзват при минус 8 градуса и след това се отделят с урината. 
При този апарат се слагат специални марли, напоени с разтвор, който предотвратява изгарянето и увреждането на горния слой на кожата. Въздейства се само на ниво подкожна мастна тъкан. Вътрешната мазнина, тази която е около мускулите, може да се разгради единствено чрез движение и глад.
Криолиполизата е ефективна при унищожаване на отделни мастни депа и тъй като при мъжете след определена възраст е характерно натрупването на тлъстинки около кръста, това прави метода много подходящ за тях.

За контакти: Клиника за естетична медицина Дерма ЕЛИТ, София, ул. Дукатска планина 18, тел. 02 953 0310

Свързани статии