Лечението с хипербарната кислородна терапия или дишането на кислород под налягане в барокамера набира все по-голяма популярност като част от терапиите за лечение на различни заболявания, премахване на умората и стреса, зареждане с нови сили и цялостно подобряване качеството на живот. За възможностите и съвременното приложение на барокамерата разговаряме с д-р Теодора Йорданова, дерматовенеролог и управител на медицински център Derma Health Care, Варна.

Защо кислородът е важен?
Ежедневно всеки от нас приема средно 2 кг храна, 1 литър вода и почти 550 литра кислород. 90% от дневната си енергия получаваме от кислорода, останалите 10% - от храната и водата. Човешкият мозък е 2% от цялото ни тегло и използва 25% от кислорода, който дишаме. Кислород е необходим и за енергийния цикъл, поддържащ живота. Поради недостатъчното количество кислород в тъканите на тялото ни, се случват редица процеси, които ако не се поправят, водят до влошавания – инфекции или тъканни нарушения, както и двете. Идеален метод да се коригира ниското ниво на кислород в тъканите (хипоксия) е използването на барокамера.

Какво е чувството да си в барокамера?
По време на работата на барокамерата се усеща лека промяна на налягането в ушите, което е възможно да е малко болезнено. За изравняване на налягането и избягване на чувството за пълнота в ушите, помага преглъщането или „духането на носа”. Освен налягането в ушите няма други необичайни или различни усещания.
Кислородната камера ще ви избави от умората. Представете си, че вие често сте в командировка. След многото пътувания е достатъчно да прекарате малко време в това чудно устройство, за да възстановите силите си. Пациентите разказват, че след сеанса се чувстват като в гора, където цари чист и свеж въздух. 

Как стоенето в барокамера ни дава повече кислород?
Когато сме в барокамера с 1,3 или 1,5 пъти по-високо налягане на въздуха от нормалното, усещането може да не е осезаемо, но дишането на чист въздух в такава камера ни дава 7-8 пъти повече кислород от обичайното. 
Законът на Хенри гласи, че сгъстеният въздух се разгражда директно във всяка течна част на нашето тяло. След само няколко минути този допълнително приет кислород достига нива в тъканите, които са далеч над нормалните. Научно доказано е, че този процес стимулира оздравяването им. 
С помощта на барокамера и кислородна терапия ще успеете да повишите енергийните нива на организма си и ще подобрите клетъчното дишане. Това са само няколко от положителните ефекти на барокамера лечението, водещи до ускоряване обмяната на веществата. Много известни личности използват хипербарна кислородна терапия за подпомагане на организма и възстановяване след натоварвания. Все повече спортисти, които се подготвят за състезания или хора с физическо натоварване, посещават центъра ни за кислородна терапия. Установено е, че един пълен курс барокамера лечение подобрява общото им физическо здраве и увеличава значително шансовете им за победа.

Какви подобрения може да се очакват?
Това е един от онези въпроси, на които може да се отговори по много и различни начини, които ние ще обобщим. Ще отговорим на този въпрос от опита, който имаме и с разбирането, че няма двама души с напълно еднакви резултати. Изключително рядко е да не се видят подобрения. Това, което ние търсим е подобрение в качеството на живот за всеки.
Някои от основните медицински състояния, които могат успешно да бъдат повлияни с барокамера са:
• Аутизъм и детска церебрална парализа – чрез барокамера лечение се постига подобряване на неврологичния статус на деца с ДЦП.
• Множествена склероза – повлияването с кислород спомага за мобилизиране на организма срещу болестта и пациенти с това заболяване най-често прибягват до използването на барокамера.
• Гангрени и рани – чрез повишаване на кислородния капацитет с барокамера лечение се подпомага регенерирането на тъкани и се нормализира енергийния баланс на тялото.
• Пластична хирургия – хипербарната кислородна терапия се използва и като достъпен метод за справяне с последиците от стрес и застаряване. От изключителна важност за организма е снабдяването с кислород, който съставлява 90% от енергията на човешкото тяло.
• Проблеми със слуха – процедури в барокамера при Мениеров синдром и проблеми на слуховия нерв.
• Черен дроб – силен положителен ефект от барокамера лечение при чернодробни увреждания и интоксикации.
• Инсулт – възстановяване чрез барокамера особено за исхемични инсулти при запушване на кръвоносен съд и при инфаркт на миокарда.
• Създаване на кислороден резерв благодарение на провежданата кислородна терапия.
• Деблокиране на хемоглобина и чернодробните ензими чрез повлияването им в барокамера.
• Понижаване на черепно-мозъчното налягане и подсилване на мозъчния кръвоток чрез процедура в барокамера.
• Подобряване на имунните способности на организма чрез барокамера лечение.

Как да разберем колко сесии с барокамера са достатъчни?
Няма как да разберете. Това, което ще можете да забележите е дали продължавате да имате подобрения. Клинично изследване върху 1730 човека показва, че са необходими около 10-15 сесии за остри и 40 за хронични състояния, като аутизъм, неврологични заболявания и др. Ако сте видели резултати по време на първите 40 процедури, продължете да ги правите, като сами определите кога вече не работят за вас. Вие ще оцените  колко точно да направите, по-добре от всеки доктор.

А относно токсичността на кислорода?
Токсичността на кислорода не е проблем за стойности под 1,5. Възможно е при някои пациенти чувствителността към кислорода да е по-висока отколкото при други, в такива случаи налягането се коригира според конкретния случай.     

За контакти:
Медицински център Derma Health Care 
гр. Варна, бул. Република 15
Медицински к-с Младост, ет. 2, каб. 211
тел. 0886 750 289
www.derma-health.eu

Свързани статии