Свежата, гладка и еластична кожа е визитната картичка на всеки човек. За съжаление обаче възрастовите промени не подминават никого. Деформиране овала на лицето, отпускане на ъгълчетата на устата или очите, множество бръчици и гънки – това е резултатът от изминалите години. Но не бива да се отчайваме. Съвременната наука се развива с изключително бързи темпове и всяка година се появяват нови и нови методи за подмладяване на лицето и тялото. Един от най-новите и със сигурност високоефективен метод е биореволюметрията.

Какво представлява биореволюметрията?
Биореволюметрията е най-новият метод за естетични корекции, който не само възстановява загубения с времето обем (посредством ремоделиране), но и значително подмладява лицето (чрез биоревитализация).
За да разберем какво е биореволюметрия е достатъчно да разделим този термин на неговите съставни части: „bio“ – живот, „re-“ – повторение, „volumen“ – обем, т.е. възстановяване на загубения обем.
Различават се два типа загуба на обем (хиповолюметрия):
• Локална, която се подразделя на придобита и конституционна, характеризира се с дълбоко или повърхностно намаляване на подкожната мастна тъкан в областта на лицето.
• Хиповолюметрична деструкция – промяна в структурата на кожата, при която значително се понижава съдържанието на вода.

Показания и основни ефекти
Появата на биореволюметричния метод за подмладяване позволи да се решат следните проблеми в естетичната медицина:
• Попълване на липсващия обем.
• Подмладяване на лицето и тялото.
• Допълнителна хидратация на тъканите.
• Преструктуриране и възстановяване на кожата чрез стимулиране синтеза на естествен колаген и еластин.

Изхождайки от естетичните проблеми, решавани с помощта на биореволюметрията, показанията за прилагането й са:
• Промяна в контурите на лицето.
• Отпускане на ъгълчетата на устата или очите. 
• Понижаване на тургора и еластичността на кожата.
• Бръчици в ъгълчетата на очите.
• Множество бръчки и гънки по лицето.
• Птоза на тъканите.
• Промяна в цвета на лицето.
• Коригиране на грешки от други видове естетични процедури и операции.
Постигането на такива резултати е възможно благодарение на уникалните препарати, съдържащи хиалуронова киселина, която се инжектира със специални канюли, осигуряващи атравматично проникване в меките тъкани и правилно разпределение на препарата. След въвеждане на препарата се осъществява основното действие на хиалуроновата киселина – увеличаване на обема и задействане на механизъм за преструктуриране на кожата.

Предимства на биореволюметрията пред други процедури:
• Филърите попълват само визуално бръчките, а биореволюметричните препарати въздействат комплексно на кожата и я подмладяват. Затова биореволюметриците могат изцяло да заместят филърите, докато филърите не могат напълно да се използват вместо биореволюметрия.
• Отсъства възстановителен период или е сведен до минимум. 
• Практически безболезнена процедура. При желание на пациента или нисък праг на болка може да се използва локална анестезия.
• Минимален риск от поява на усложнения.

Препарати за биореволюметрия
За да се постигне най-добрият резултат, препаратите трябва да притежават редица характеристики:
• Еластичност. Въведеният в кожните слоеве препарат трябва с точност да повтаря движенията при промяна в мимиката на лицето.
• Дифузност. Продуктът трябва равномерно да се разпространява в тъканите, без да образува бучици и прекомерни издутини.
• Тиксотропност. Биореволюметричният препарат трябва лесно да преминава през канюлата. 
• Биоинтеграция. Въведеният в кожата препарат трябва изцяло да попълни загубените обеми и деликатно да взаимодейства с околните тъкани.

Най-популярни на естетичния пазар са препаратите Regenyal Idea Bio expander и Ial-System DUO.
Regenyal Idea Bio expander представлява смес от различни по молекулно тегло стабилизирана (1 и 2 МDa) и натурална (500 кDа) хиалуронова киселина. Предназначен е за запълване на всички видове бръчки, особено когато е невъзможно прилагането на филъри или при ниска ефективност на действието им. Прониквайки в дълбоките кожни слоеве, препаратът хидратира в дълбочина, осигурява лифтинг ефект, подобрява тургора и еластичността на кожата, изглажда мимическите бръчки и гънки, подмладява вследствие повишаването синтеза на колаген и еластин, възстановява обема на тъканите. Regenyal Idea Bio expander е подходящ за корекция на следните зони: назолабиални гънки, брадичка, периорална област, увеличаване обема на устните, периорбитална зона, скули.
Ial-System DUO е комбинация от хиалуронова киселина (омрежена хиалуронова киселина в концентрация 25 мг/мл) и естер на хиалуроновата киселина (ACP). Този дует възстановява обема и качеството на кожата, като осигурява оптимална хидратация, дълготрайно подобряване на тургора и еластичността на кожата, достатъчно попълване на тъканния дефицит. Препаратът е най-подходящ за корекции в областта на челото, увеличаване обема на устните, подмладяване на лицето, шията и ръцете, корекции в зоната на скулите, промени в контура на брадичката.

Провеждане на процедурата биореволюметрия
Биореволюметрията се прилага при пациенти над 25 години, но най-препоръчителна е за пациенти на възраст от 35 до 75 години. Манипулацията често се извършва при локална анестезия чрез нанасяне на анестетичен крем. След това кожата се дезинфекцира. Въвеждането на препарата е с помощта на специални канюли (меки атравматични игли). След процедурата се прилага масаж на лицето.
Биореволюметричните препарати се използват не само за подмладяване на лицето, но и за подобряване външния вид на шията, тъй като намаляват пръстеновидните бръчки и значително повишават тонуса на кожата. 
Препоръчително е след процедурата да се избягва продължително излагане на слънце, да не се вземат горещи вани, да не се посещават сауна и парна баня. Няколко дни след процедурата не бива да се нанася декоративна козметика на местата, където е бил инжектиран препаратът.
Тъй като биореволюметрията е високоефективен подмладяващ метод и се отнася към еднократните процедури, то веднага след първото прилагане се наблюдава видим резултат, който се запазва в продължение на една година. Въпреки това, при по-тежките случаи или по препоръка на лекаря може да се проведе курс, състоящ се от 2-6 процедури.

Противопоказания 
Противопоказанията за биореволюметрия са същите както при всички видове инжекционни естетични процедури: бременност и кърмене, заболявания на кръвта, възпалителни процеси в зоната на предполагаемите инжекции, свръхчувствителност към компонентите на препарата, включително и към хиалуроновата киселина, тежки сърдечни заболявания, бъбречна и чернодробна недостатъчност, инфекциозни заболявания, обостряне на хронични патологии.
Както при всяка инжекционна процедура са възможни странични реакции – зачервяване в зоната на инжектиране, оток и други, които отшумяват в рамките на един до три дни.

Свързани статии