Традиционната дерматологична среща организирана с любезното съдействие на BIODERMA тази година беше посветена на много наболелите проблеми свързани с появата на кожен рак, ролята на слънцето за това заболяване и начините, по които можем да се предпазим.

Гости на дерматологичната среща бяха:

Проф. д-р Джузепе Ардженциано, завеждащ катедра Дерматология, University of Campania Nuovo Policlinico, Неапол, Италия. Основна сфера на неговите проучвания е дермато-онкологията. Той е автор на множество научни статии и книги за дерматоскопия, както и на нова техника за подобряване диагностиката на доброкачествени и злокачествени кожни тумори. Като координатор на секцията Skin Cancer, той е изградил успешен, мултидисциплинарен референтен център, посветен на диагностицирането и третирането на пациенти с кожни тумори. Проф. д-р Джузепе Ардженциано е съосновател и бивш президент на International Dermoscopy Society.

Д-р Аимилиос Лалас, Aristotle University, Солун, Гърция. С клинична практика и над 160 клинични изследвания в областта на дерматоскопията и рака на кожата. Д-р Лалас има над 150 научни статии и публикации, включително в издания като The American Journal of Medicine и European Journal of Dermatology.

Проф. д-р Харалд Китлер, дерматолог, дерматопатолог, Medical University of Vienna, Виена, Австрия. Основният му клиничен интерес е дигиталната дерматоскопия, проследяване на пигментни кожни лезии и компютърно асистирана дигитална дерматоскопия. Д-р Китлер работи над 10 години в сферата на дерматоскопията и е автор на множество научни статии особено в областта на дигиталната дерматоскопия и дерматоскопското проследяване на меланоцитни невуси.
Д-р Иван Ботев, MD завършва Медицински университет София и специализира в катедра Дерматология и венерология в същия университет. 

РАК НА КОЖАТА: КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА?

Кожният рак може да се прояви по различен начин, в различни форми и с различна степен на тежест. Като цяло има три типа лезии, за които да се вглеждате:

• Актинична кератоза и соларна кератоза
Тези много сходни лезии всъщност не са рак на кожата. Представляват люспести плаки, които са груби на допир и има тенденция да се появяват отново на повърхността на кожата. Те се появяват след продължително и повтарящо се излагане на слънце. Това е индикатор, че кожата е загубила естествената си способност да се защитава от слънцето и от UV лъчите. Някои от тях могат да доведат до развитие на кожен рак.
• Карцином
Представляват 90% от случаите на кожен рак и основно се причиняват от често и повтарящо се излагане на слънце през зрелостта. Ранното откриване означава, че карциномите могат да бъдат лекувани, тъй като нарастват бавно. Карциномите основно са локализирани по лицето и късното откриване може да доведе до неприятен белег. Ето защо е изключително важно да се консултирате с дерматолог, ако имате някакви съмнения.
• Меланом
Злокачествен тумор. Това е най-опасният вид кожен рак, защото е животозастрашаващ. Появява се в резултат от кратки, но интензивни слънчеви изгаряния, излагане на слънце, което би предизвикало изгаряне. Приема формата на кафяво или черно петно върху здрава кожа. А при 35% от случаите засяга вече съществуваща бенка. Ако се постави диагноза през първите фази на развитие, може да бъде лекуван с медицинска терапия. Ето защо, ако откривате подозрителни лезии, наистина е важно да се консултирате с дерматолог.


ИЗКУСТВЕНИ UV ЛЪЧИ: БЕЗОПАСЕН НАЧИН ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ТЕН?
Естественото продобиване на тен всъщност представлява защитен механизъм на кожата срещу UVB лъчите. При солариумите се използват безболезнени, но коварни UVA лъчи. UVA лъчите, които предизвикват появата на изкуствен тен също така са отговорни за преждевременното стареене на кожата и повишаване на риска от развитие на кожен рак.
ДОБРИ НАВИЦИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ КОГАТО СТЕ НА СЛЪНЦЕ
• Избягвайте излагането на слънце, когато то е най-силно: 50 до 70% от случаите на кожен рак са свързани с прекомерно стоене на UVB и UVA лъчи.
• Ограничете излагането на деца на пряко слънце: 80% от уврежданията на кожата, провокирани от слънцето, се случват преди 18-годишна възраст. Уврежданията, причинени от слънцето и интензивно излагане в периода между юношеството и зрелостта, водят до развитие на кожен рак.
• Използвайте слънцезащитен продукт с много висок фактор на защита (SPF), който защитава както от UVB, така и от UVA лъчи. Незабравяйте да нанасяте повторно на всеки два часа, да носите слънчеви очила и шапка.
• Консултирайте се с дерматолог, ако ви се появи кожна лезия или ако забележите промяна в някоя от вашите бенки. Между отделните прегледи, бъдете бдителен и наблюдавайте вашите бенки. 
Меланомът е най-сериозният вид рак на кожата, но ако се разпознае и третира в ранен етап, почти винаги е лечим“, казва проф. д-р Джузепе Ардженциано. „Ето защо е толкова важно всеки да проверява кожата си редовно за белези на промяна или нарастване на бенките, както и за поява на нови петна по кожата. Борбата с рака на кожата започва от вкъщи и колкото повече хора се вглеждат в кожата си и в кожата на близките и любимите си, толкова повече ще се консултират с дерматолог и така ние ще можем да го разпознаем в ранен етап.“На блестящо организираната дерматологична среща лекторите разясниха необходимостта от прилагането на най-съвременниия метод за изследване и анализиране на пигментните образувания по кожата - ДЕРМАТОСКОПИЯТА. 
Това е метод, чрез който съвсем прецизно могат да бъдат анализирани всички детайли на една пигментна лезия. Могат с точност да бъдат определени размер, форма, равномерност на разпределяне на пигмента, както и други подробности, необходими на дерматолога да прецени дали тази лезия е потенциално опасна, дали трябва своевременно да бъде отстранена или е необходимо периодично наблюдение. Предвид сериозността на проблема и необходимостта от превенция и профилактика на кожния рак и най-вече на меланома, съветвам всички хора да се вглеждат в кожата си и поне веднъж годишно да посещават и да се консултират с дерматолог. 

Д-р Десислава Бъклова

Дерматологична и антиейдж клиника „Дермаексперт“

гр. Варна, ул. Опълченска 23

тел.: 0888 376 532, 0878 617 155, 0878 894 811

Свързани статии