Ръцете са вторият истински издайник на възрастта и антиейджинг грижите за тях трябва да бъдат неразделна част от тези за лицето. Стареенето на ръцете е резултат от действието на външни (UV радиация и хронично фотоувреждане, замърсяване на околната среда, резки температурни промени и др.) и вътрешни фактори (отпускане и атрофия на кожата и подкожната мастна тъкан вследствие хронологичното стареене).

Един от първите признаци на стареене е появата на хиперпигментации и възрастови петна по кожата на ръцете вследствие прекомерното излагане на слънце. Постепенно с напредването на възрастта се увеличава загубата на подкожна мастна тъкан, появяват се и неестетични видими вени.

Екип от доказани специалисти в областта на естетиката предлага нови минимално инвазивни процедури за подобряване и възстановяване на младежката красота на ръцете, а именно комбинирана терапия в 3 стъпки, включваща: склеротерапия, възстановяване на обема и лазерен ресърфейсинг. Комбинираната терапия ефикасно решава всички проблеми: видими вени, атрофия на подкожната мастна тъкан и възрастови петна.

Терапията се провежда на 3 етапа, като първият е склеротерапия – метод, който основно се използва за премахване на разширени вени на долните крайници, но може да се прилага безопасно и за отстраняване на уголемените вени по ръцете. Противопоказанията за склеротерапия са синдром на карпалния тунел, хронична миалгия и др. След терапията пациентът трябва да носи компресивни ръкавици около 1 седмица, за да се редуцира отока. Страничните ефекти са синини, риск от поява на хиперпигментации и др., но процедурата се понася добре от пациентите.

Вторият етап е възстановяване на обема с помощта на биосъвместим филър на базата на калциев хидроксилапатит (CaHA) и се провежда няколко седмици след склеротерапията. Този филър е одобрен от FDA за приложение върху ръцете и запазва ефекта си в продължение на 2 години. След инжектирането на филъра трябва да се направи масаж на ръцете, за да се осигури равномерното разпределение на продукта. Възможни странични ефекти са незначителен оток и лека болезненост, които изчезват в рамките на няколко дена.

Последната стъпка включва лазерен ресърфейсинг за подобряване на текстурата на кожата и намаляване появата на възрастови петна и кератози. Традиционният аблативен лазерен ресърфейсинг с СО2 или Erbium лазери изисква период за възстановяване, освен това има и риск от появата на дисхромия и белези. Затова се предпочитат фракционните неаблативни лазери, при които се използва по-малко енергия, не се отстранява повърхностния слой на кожата и възстановителният период е много кратък. При лазерния ресърфейсинг трябва да се има предвид че кожата на ръцете е по-тънка от тази на лицето, освен това настройките на лазера трябва да се променят в зависимост от възрастта на пациента, степента на фотоувреждане и фототипа кожа. Обикновено 1-2 процедури са достатъчни за подобряване текстурата на кожата, като първата процедура може да се извърши заедно с инжектирането на филъра с калциев хидроксилапатит.

Научните изследвания показват, че комбинацията от трите метода осигурява дълготраен ефект и възвръща красотата и младежкия вид на ръцете.

Свързани статии