Д-р Анелия Здравкова, дерматолог Остаряването е нормален биологичен процес, но не бива да бъде съпътствано от нездравословен и неестетичен външен вид. Усилията на водещи специалисти и учени от цял свят са насочени към разработване на нови антиейджинг терапии и методи, които ефективно да забавят процеса на стареене и да се намалят отрицателните последствия от остаряването, които прогресират във времето.
В литературата са описани над 300 теории за причините, водещи до остаряване на организма. Настоящите теории се придържат най-общо към 2 концепции – концепцията за увредата, свързана с натрупването на щети в клетките на организма (например ДНК окисление, повишаване нивата на липофусцин с напредване на възрастта, митоходриалният стрес, предизвикан от увеличаването на свободните радикали кара клетките да се диференцират по-бързо, което води до изчерпване на резервоара от стволови клетки) и програмирана концепция за стареенето, при която вътрешните процеси предизвикват стареене.
Повечето учени се придържат към програмираната концепция за стареенето. Скоростта на остаряване се различава съществено при различните видове и е генетично предопределена. ДНК метилирането представлява нормален динамичен процес, който има ключово значение за растежа и диференциацията на клетките. Човешкият геном е строго определен и освен редките мутации той е относително фиксиран в продължение на целия живот. Епигеномът обаче е отражение на влиянието на околната среда и наследствеността и се променя с времето - т.нар. епигенетичен часовник е различно биологично явление и може да се ускори под въздействието на вредни външни фактори. Последните изследвания предполагат, че ускорената епигенетична възраст е свързана с влошаване на здравето и повишена смъртност. Ограниченият калориен прием може да удължи живота, но все още е неясен механизма, по който се осъществява този процес на увеличаване продължителността на живота. Днес много се обсъжда и намаляването на соматотропина и инсулиноподобния растежен фактор 1 с възрастта, разглежда се и ролята на автоимунитета, както и репродуктивно-клетъчната теория, според която половите хормони имат значение за забавяне процеса на стареене. На тазгодишния Световен конгрес по естетична и антиейджинг медицина в Монако бяха представени както иновативни разработки в областта на естетичните процедури, така и авангардни апаратни технологии за подмладяване на лицето и тялото. Бе отбелязан значителен напредък в надеждността на инжекционните продукти, които са обект на по-строги изисквания за лансирането им на естетичния пазар. Прогнозира се сериозно увеличаване на търсенето от страна на клиентите на процедури за отслабване, стягане и оформяне контурите на тялото. Много бързо се развива естетичната гинекология, която обхваща не само лечение на функционални заболявания, но и решаване на козметични проблеми. Процедурата вагинално подмладяване дава възможност на жената отново да изпитва удоволствие от секса.  Основен акцент на форума бе превантивната антиейджинг медицина, която има ключова роля по отношение здравето, красотата и дълголетието на хората. Перспективите за 2050 г. водят до безпрецедентни предизвикателства – смята се, че продължителността на живота в развитите страни ще достигне 120 години. Световноизвестният гуру в областта на естатичната медицина д-р Маурисио де Майо представи новата концепция Next Human, която е решителен пробив в грижата за здравето и в постигането на красива визия. Тази концепция ще помогне на специалистите в областта на естетичната медицина да анализират по-добре човешкото лице и ефективно да предотвратяват белезите на стареене.  На конгреса бе представено и обширно научно и много изненадващо проучване по отношение на храненето, което установява, че пропускането на закуската е полезно за свалянето на излишни килограми в дългосрочен аспект, има антиейджинг ефект и намалява риска от развитие на метаболитни заболявания и болестта на Алцхаймер. 

Свързани статии