Стремежът към красота датира още от древността. Изящното стъпало и красивите нокти на краката са елемент от красотата на цялото тяло. Наличието на гъбични инфекции обаче деформира ноктите и създава сериозни неестетични проблеми.

Онихомикозата (гъбички по ноктите) е изключително често заболяване – от него страда 20% от населението в Европа, като най-вече засяга ноктите на краката и преобладава при представителите на мъжкия пол.

Строеж на нокътя
Нокътят се състои от нокътна плочка, която лежи върху т.нар. нокътно легло, хипонихиум, проксимална нокътна гънка (роговият край на тази гънка формира епонихиума) и нокътен матрикс, където се осъществява разможаването на клетките, отговорни за образуването на твърдия кератинов материал на нокътната плочка.

Етиопатогенеза
Основен причинител на гъбичните инфекции е Trichophyton rubrum – наречен е така, защото когато се посади върху растителна среда той образува червени колонии. Trichophyton rubrum е отговорен за близо 90% от всички онихомикози. 10% от гъбичните инфекции се дължат на друг представител на дерматофитите – Trichophyton mentagrophytes. Има случаи и на смесени инфекции с участието на гъбичката Candida, но те се наблюдават много по-рядко.

Как се заразяваме?
Съвременната хипотеза е, че човек има контакт с гъбичките още на 3-4-годишна възраст. Гъбичките нормално присъстват по ноктите, но не предизвикат заболяване. Онихомикоза се развива при наличието на провокиращи фактори – микротравми, повишена влага и температура (напр. хора, които носят едни и същи обувки през целия ден), имунен дефицит и други. Приложението на декоративни лакове също може да влоши структурата на нокътната плочка и да я направи податлива на развитие на гъбични инфекции.

Форми на онихомикоза
Най-често се среща дисталната субунгвална онихомикоза – инфекцията започва от дисталния нокътен ръб, нокътната плочка е отделена от нокътното легло и е с променен цвят. Повърхностната онихомикоза се среща по-рядко и е изключително лесна за лечение. При нея се засягат повърхностните слоеве на нокътните плочки на палците на краката. По-трудни за лечение са дистрофичните онихомикози, които водят до разрушаване на цялата нокътна плочка. Дерматофитомите представляват струпване на гъбични фибри в определена малка зона на нокътната плочка и водят до появата на тумороподобно образувание на нокътя. При проксималната субунгвална онихомикоза инфекцията започва от проксималния нокътен ръб, а не от дисталния. Тази онихомикоза се наблюдава изключително рядко.
При онихомикозите се нарушава естетичният и козметичен вид на ноктите, но това не е единственото последствие. Много често онихомикозите са входна врата за вторични бактериални инфекции, които могат сериозно да застрашат здравето на пациентите.

Лечение
В зависимост от тежестта на инфекцията, вероятния причинител на заболяването и други фактори се използват както локални противогъбични средства, така и медикаменти за орален прием, които обаче крият сериозен риск за здравето – могат да предизвикат чернодробни и други увреждания, затова задължително се прилагат под лекарски контрол. Разбира се, има и форми на немедикаментозно лечение – лазерни процедури, фотодинамични терапии, йонофореза, ултразвуково лечение, но всички тези методи или тепърва се изпитват или са във фаза на разработване, но все още не са с доказана ефикасност. Затова лекарствената терапия е първото средство за избор при лечение на онихомикозите. В нашата практика използваме едно просто правило за лечение на оникомикозите – ако е засегната до 1/3 от нокътната плочка се прилагат локални медикаменти. При засягане на повече от 1/3 от нокътната плочка обаче е необходимо системно лечение. При прилагането на локални средства се съобразяваме и с други правила: активното вещество, съдържащо се в медикамента трябва да има фунгициден ефект и добра проникваща способност (да проникне в хипонихиума и в нокътния матрикс), както и да не предизвиква странични реакции.
Batrafen e първият лекарствен лак, който се появи още през 70-те години на ХХ век и вече е регистриран в над 40 държави. Съдържа активното вещество циклопирокс в 8% разтвор. Циклопироксът е широкоспектърен антимикотик, който е активен както срещу дерматофити, така и срещу гъбичката Candida. Установено е, че има и антибактериален спектър на действие, което е допълнително предимство на продукта.

Как се използва Batrafen?
През първия месец приложението на лака е през ден, като преди да се нанесе всяко ново количество лак, остатъците се отстраняват с тампон, напоен с ацетон или спирт, след това се изпилва повърхността на засегнатата нокътна плочка с еднопосочна пила, което осигурява проникването на лака в дълбочина. По време на втория месец лакът се използва 2 пъти седмично, а от третия до шестия месец – веднъж седмично, като се спазват същите правила за прилагане. Лечението трае 6 месеца.
За предпазване от появата на онихомикози трябва обувките да се пръскат периодично с противогъбични спрейове. Важно е и да не се носят тесни обувки, както и да се избягва високата температура и влага.
Тъй като много често гъбичките рецидивират – оказва се, че близо 80% от излекуваните пациенти се заразяват повторно в рамките на година и половина. Затова при съмнения за рецидив пациентът веднага трябва да потърси консултация с дерматолог.
Онихомикозите са много чести при пациенти с намалена подвижност, както и страдащи от диабет или метаболитен синдром. Batrafen е подходящ и за тези пациенти поради отсъствието на странични ефекти.

Свързани статии