Проф. д-р Кармен Мария Салавастру, дерматолог в университетската болница Colentina в Букурещ. Дерматологичната си практика започва през 1995 г. Занимавала се е с академична работа със студенти и специализанти. От 2015 г. е завеждащ отделението по детска дерматология в университетска болница Colentina. Проф. Салавастру е член на борда на Европейското дружество по лазерна дерматология (ESLD) и председател на уебсайт комисията на Европейската академия по дерматология и венерология (EADV).
Проф. Салавастру, представихте лекция на тема „Нехирургично третиране на немеланомни кожни тумори”. Как се диагностицират немеланомните кожни тумори?
При клиничното диагностициране обикновено се извършва дерматоскопия, а в повечето случаи и последваща биопсия. След изследването на тъканта патологът съобщава диагнозата, а също и подтипа на рака на кожата.

Кога се налага хирургично лечение и в кои случаи е възможно да се разчита на нехирургични терапии?
При немеланомен рак на кожата златен стандарт си остава операцията, класическа или по метода Mohs. Съществуват обаче ситуации, в които пациентът отхвърля операцията или не е възможно да бъде опериран поради коморбидност. Например при пациенти, които са на терапия с антикоагуланти -  предшестващият прием на тези медикаменти ще доведе до обилно кървене докато се извършва операцията, така че не е възможно провеждането й без сериозен риск за пациента. Всеки случай трябва да се анализира самостоятелно, за да се избере лечението, от което пациентът ще се повлияе най-благоприятно. Поставянето на точна диагноза позволява да се направи най-добрия избор за лечение на пациента. Първо пациентът трябва да бъде излекуван и да се предотврати появата на рецидиви и след това трябва да се справим и с козметичния аспект. Немеланомният рак на кожата, който има сериозен компонент на UV радиация, се среща в най-агресивните си форми по лицето. Много е трудно да се извърши операция върху лицето с добър козметичен резултат.

Кои са предимствата на нехирургичните методи?
Основно предимство е, че те не са значителни интервенции, така че времето за възстановяване обикновено е по-кратко от това след хирургична намеса. Друго предимство е козметичният резултат. Най-важното е пациентът да се излекува, но от голямо значение е и козметичният резултат. За да се постигне оптимален ефект, трябва да бъде поставена правилната диагноза и да се избере най-подходящата терапия за лечение, така че да се получи и добър козметичен резултат за пациента.

Какви са съвременните методи за нехирургично лечение на немеланомните кожни тумори? 
Когато операцията не е желана от пациента или не е опция за него поради различни обстоятелства, на първо място е фотодинамичната терапия за лечение на базално-клетъчен карцином. Тази терапия е първият и най-изследваният вариант. За други видове немеланомен рак на кожата все още е предмет на изследване дали е подходящо да се извършва нехирургично лечение. 

Във вашата лекция говорихте за комбинация от хирургични и нехирургични методи за лечение. Каква е ползата за пациента при комбиниране на методите?
Тази комбинация има два основни аспекта. Първо, съществуват някои методи, които могат да бъдат и диагностични, и терапевтични. Например при фотодинамичната терапия, когато се прилага фотосенсибилизатор, се виждат промени, които не могат да бъдат забелязани с просто око. Понякога, когато наблюдаваме тумор с просто око, може да изглежда, че има диаметър 1 см, но когато приложим фотосенсибилизатора се оказва, че в действителност размерът му е много по-голям. Това диагностично приложение на фотосенсибилизатора се дължи на чувствителността към специален тип светлина на злокачествените клетки след прилагане на фоточувствителния агент. След като се установи реалният размер на тумора може при необходимост да се премахне по-голяма част от кожата. По този начин се предотвратяват рецидиви – чрез отстраняване на цялата засегната зона по време на операцията. Така че понякога тази процедура може да се прилага и за диагностика. Друг начин за комбинирането на хирургични и нехирургични методи е първо туморът се премахне оперативно и след това да се приложи допълнително лечение, за да се предотврати появата на рецидиви.

Каква е прогнозата след нехирургично лечение? Може ли да се разчита на дълготраен резултат?
Прогнозата зависи от типа рак на кожата, който се лекува чрез нехирургични методи. По отношение на резултата някои от нехирургичните възможности са напълно сравними с хирургичното лечение.

Какви са впечатленията ви от мастеркласа на Българското дерматологично дружество?
За мен винаги е удоволствие да посетя колегите си в България. Имахме много възможности да работим заедно в миналото, като успешната ни съвместна работа продължава и към момента. Събитието, заради което съм тук – мастеркласът на Българското дерматологично дружество, е много важно, тъй като събира на едно място водещи лазерни специалисти от Европа и дава възможност за споделяне на натрупания опит и дискутиране на новите научни достижения. Научната информация, представена по време на този мастерклас беше на много високо ниво.     

Свързани статии