Терапията за лице с Exilis може да се започне и на по-млада възраст (35–40 години), когато пациентите не желаят да се подлагат на инвазивни процедури. След рутинната професионална козметика, която ние препоръчваме, тази процедура е първата стъпка за неинвазивно и безболезнено стимулиране синтеза на колаген, лифтиране на кожата и освежаване на лицето, тъй като самият апарат осигурява и много дълбока хидратация. При жени в по-зряла възраст терапията се прилага в комбинация с инвазивни процедури за по-добри резултати.

С какви инвазивни процедури може да се комбинира?
Новата тенденция е комбинирано приложение на радиочестотния лифтинг с други инвазивни процедури, като PRP (плазмолифтинг), хиалуронови филъри, ботулинов токсин. В нашата клиника наблюдаваме много добри резултати, ако предварително е направен PRP и на втория ден – терапия с Exilis, която моментално засилва действието на плазмолифтинга и синтеза на колаген. Ако са инжектирани хиалуронови филъри или ботулинов токсин, процедурата може да се направи след 2–3-я месец и тогава удължава тяхното действие. Това дава възможност инжектирането на ботулинов токсин да е веднъж годишно, а не два пъти. Колкото до филърите, разбира се, новите пълнители издържат по-дълго време (до 18 месеца), но след процедура с Exilis се наблюдава рефреш на филъра, особено при назолабиалните и марионетните бръчки.

Кои зони се третират?
Може да се обработва цялото лице или отделни зони – околоочен контур, назолабиални бръчки, двойна брадичка, шия, деколте. Доста често наблюдавам в практиката си, че много жени са подмладили лицето си с филъри, ботулинов токсин или други методи, но не са обърнали внимание на шията и деколтето – кожата в тези области е отпусната и осеяна с бръчки. Това са деликатни зони с много тънък подкожен мастен слой и по-трудно се прилагат инвазивни процедури, докато радиочестотният лифтинг ги повлиява много добре. 
С накрайника за лице може да се третира и външната част на ръцете. Както е известно, не лицето, а ръцете са първите издайници на възрастта. Терапията с Exilis хидратира кожата, изглажда бръчиците по ръцете, леко прикрива пигментациите и старческите петна. 
В една процедура може да се съчетаят третиране на лице и на ръце.

Каква е продължителността на процедурата?
Терапията за лице трае около 30–35 минути. По време на процедурата се усеща леко, приятно затопляне на кожата. Нанася се контактният гел, който е и дълбоко хидратиращ, включва се апликаторът за лице и се започва работа по предварително разчертаните линии за лифтинг. Може да се обхванат максимум 3 зони, тъй като има максимално време на експозиция. Например, третиране на цялото лице се извършва в рамките на една процедура, но за шия и деколте е необходимо второ посещение. 

Изисква ли се някаква предварителна подготовка?
Преди процедурата не е необходима предварителна подготовка. Единственото изискване се отнася за мъжете (терапията е приложима и при силния пол) – 8 часа преди процедурата трябва да са се избръснали, за да се избегне дискомфорт и дразнене на кожата. 
След процедурата се налага поддръжка – максимална хидратация, тъй като лифтинг ефектът е много силен и осезаем. Трябва да се прилагат само интензивно хидратиращи продукти, спира се употребата на регенериращи и anti-age кремове и серуми. Препоръчително е няколко пъти дневно да се напръсква лицето с термална вода под формата на спрей (не мицеларна вода!). След като изтече периодът на втората процедура може отново да се прилагат обичайните козметични продукти. По време на процедурите се използва само хидратираща козметика. Грим може да се постави веднага след терапията. 

Кога се наблюдава видим резултат?
Още след първата процедура има видим ефект, но истинският, терапевтичният резултат настъпва на 3–4-тата седмица. Необходимо е време, за да се стимулира синтеза на нов колаген. 

Колко процедури се препоръчват?
Необходими са само 2 процедури за лице през 15 дни. Ако пациентът държи да подсили определена зона от лицето си, това може да се извърши най-рано след 2 месеца. Поддържаща процедура се прави след 6 месеца.

Д-р Силвия Паскалева, специалист по физикална и рехабилитационна медицина, Спортс- клиник „Еуровита“.

Свързани статии