Богатата на тромбоцити кръвна плазма (PRP) отдавна се използва в медицината с цел подпомагане зарастването на рани и възстановяване на тъкани. PRP е богат източник на растежни фактори и цитокини и се прилага успешно и в естетичната дерматология за подмладяване както на кожата, така и на косата. Многобройни клинични проучвания показват, че този метод е ефикасен за спиране на косопада, стимулиране растежа на косата и подсилване здравината и плътността на косъма.

Приготвяне на PRP

Взема се венозна кръв от пациента (10-50 мл), поставя се в специална епруветка и се центрофугира. Повечето методи изискват две центрофугирания, като при първото („меко“ центрофугиране) се формират 3 компонента: долен слой от червени кръвни клетки, среден слой, съдържащ левкоцити и горен слой – кръвна плазма. Получената кръвна плазма е бедна на тромбоцити и с цел увеличаване на концентрацията им е необходимо второ центрофугиране. Средният и горен слой се прехвърлят в друга епруветка и се подлагат на т.нар. „твърдо“ центрофугиране, в резултат на което се получава концентрат – автоложна плазма, богата на тромбоцити. Апаратите, присъстващи в момента на естетичния пазар използват различни скорости на центрофугиране и различни активатори на тромбоцитите (най-често използваните активатори са калциев хлорид и калциев глюконат). По този начин се генерира различна концентрация на тромбоцитите, което обяснява и различните резултати, получени в клиничните проучвания и в практиката.

Освобождаването на растежни фактори започва в рамките на 10 минути от тромбоцитната активация, затова и инжектирането на PRP трябва да е в рамките на 10 минути за постигане на оптимални резултати. Най-често се използва папулна техника на инжектиране. Процедурата е минимално инвазивна, безопасна, бърза и напълно поносима от пациентите.

Косопад

Красивата, здрава и гъста коса придава атрактивност и младежко излъчване, затова не е изненадващо, че косопадът е причина за ниско самочувствие и психологически проблеми. За установяване на причините за косопад се изисква консултация с дерматолог, който ще направи подробен преглед и ще назначи съответните лабораторни изследвания. Навременните мерки могат да предотвратят сериозни състояния, свързани с необратимата загуба на коса.

Както е известно косменият цикъл се състои от следните фази: анаген (растеж), катаген (регресия), телоген (покой) и екзоген (смяна на космите). Всеки косъм е независим от съседния, затова и различните косми се намират в различни фази от цикъла. Най-честите причини за косопада са свързани с фазите на космения цикъл (телогенен и анагенен ефлувиум) или с възпалителен процес, засягащ космения фоликул.

Най-често срещана в световен мащаб е андрогенната алопеция, засягаща 40% от жените и 80% от мъжете, като традиционното лечение е частично ефективно. Днес, в ерата на регенеративната медицина PRP се прилага и за лечение на косопад, като резултатите са многообещаващи.

Механизъм на действие на PRP при косопад

Различни изследвания показват, че растежните фактори освободени от активираните тромбоцити действат върху стволовите клетки в bulge зоната на космения фоликул като стимулират развитието на нови фоликули, подобряват неоваскуларизацията и притока на кръв. Растежните фактори стимулират клетъчната пролиферация, диференциация и ангиогенеза на космените фоликули. Също така PRP удължава анагенната фаза и има анти-апоптозни свойства.

Традиционното лечение на андрогенната алопеция включва два вида лекарствени средства: медикаменти, които удължават анагенната фаза и увеличават размера на космения фоликул и инхибитори на ензима на 5-алфа редуктаза, които блокират превръщането на тестостерона в дихидротестостерон. Използваните медикаменти имат някои странични ефекти, като увеличаване на окосмяването в други части на тялото, загуба на либидо, сексуална дисфункция и др.

Анти-апоптозният ефект на PRP е един от най-важните фактори за стимулиране растежа на косата. Доказано е, че активирането на анти-апоптозните регулатори Bcl-2 и Akt води до удължаване живота на космения фоликул и растеж на нови косми.

Въпреки че са необходими повече изследвания, за да се оцени ефикасността от комбинирането на PRP терапията с други средства за лечение на загубата на коса, настоящите проучвания показват положителни резултати. При съчетаването на PRP с процедура за трансплантация на коса е установено намаляване на отока и болката, а комбинирането на PRP с билкови екстракти повишава пролиферацията на клетките на дермалната папила.

Предстои да бъде оценена комбинацията от PRP терапия и медикаментозно лечение, тъй като PRP обикновено се прилага след неуспех или непоносимост към използваните медикаменти.

Регенеративната медицина извървя дълъг път и PRP терапията привлича все по-голям интерес, поради подмладяващия си ефект върху клетките. PRP терапията показва многообещаващи резултати в лечението на косопада чрез удължаване на анагенната фаза и въздействието върху сложните механизми, участващи в цикъла на растеж на косата. Клиничните резултати доказват повишаване броя на космите и засилване гъстотата на косата. Учените напомнят, че са необходими още сравнителни проучвания, за да се подобри разбирането за PRP терапията и нейната ефикасност в сравнение с други методи за лечение на косопад.

Свързани статии