Една от най-често търсените естетични корекции е увеличаване и подчертаване на устните. Съществуват две основни групи техники – с временни и постоянни филъри. При временните филъри е необходима многократна повторяемост за поддържане на желания резултат. Към техниките с постоянен ефект можем да отнесем поставянето на перманентни инжектируеми филъри, най-често на основата на животински колаген, което крие риск от потенциални усложнения, като например получаване на асиметрия на лицето и усмивката. Перманентните PTFE (политетрафлуоретилен) импланти не следват докрай естествения контур на устната и поради естеството на своята повърхност водят до тъканно врастване, намаляване на подвижността, неестественост на усмивката.

Перманентният имплант PermaLip е патентован и сертифициран със CE знак, одобрен от FDA, чиято сигурност и ефективност са доказани с обширни клинични проучвания. Изработен е от мек и плътен силиконов еластомер, запазва обема си непроменен, не може да се скъса или изтече и по всяко време е възможно отстраняването му от устните.

Д-р Фадел, моля споделете повече от вашата практика, за кои пациенти е подходящ PermaLip?
Пациенти, които познават и оценяват стойността на дълготрайната красота. PermaLip е подходящ за всички възрастови групи – жени или мъже в добро здравословно състояние, желаещи да подобрят вида на лицето си, поставяйки акцент върху своите устни.

С какво PermaLip е различен от другите перманентни импланти?
PermaLip предлага постоянен вид на устните ви, като се избягва вариацията в обема при инжектирането на филъри. Освен това мястото на поставяне може да е различно, както и формата, така че при всяка нова процедура с инжектируем филър, резултатът е различен от предходния.   
PermaLip е гъвкав, неразградим и стабилен имплант за устни, не променя структурата и формата си с времето. При по-силни целувки, хранене, говорене и т.н. не се променя позицията и плътността му, което го прави най-предпочитаният избор за имплант за устни сред лекарите специалисти. 

Как се избира подходящ размер?
Дължината на импланта трябва да отговаря на дължината съответно на горната и долната устна. Може да се поставят и по-къси импланти, за да се увеличи повече средната част на устните, ако такова е желанието на пациента.

Какво представлява самата процедура?
Процедурата е бърза и не трае повече от 45 минути (почти колкото една обедна почивка) поради малките разрези, които се правят. Все пак препоръчваме пациентът да си вземе един почивен ден, за да се осигури по-добро зарастване и да се намали рискът от инфекция. Пациентът може да поднови нормалното си ежедневие и работа на следващия ден.  

Каква е продължителността на възстановителния период и кога се вижда крайният резултат?
Оздравителният процес е различен при всеки пациент, но основно определяме 4 фази:
• 0 до 3 дни след операция – болката и постоперативният оток или посиняване (ако ги има) намаляват. 
• 3 до 7 дни – първичният оток и посиняването са изчезнали и пациентът вижда реално променения външен вид на устните си.   
• 7 до 14 дни – без видим оток, конците се премахват и пациентът оценява крайния резултат от процедурата.  
• 14 до 90 дни – в края на този период устните са окончателно оформени и приемат дълготрайната си форма.

Усеща ли се имплантът в устните, например при целувка?
PermaLip запазва чувствителността на устните и пациентът не усеща реално импланта. Ежедневните дейности като говорене и хранене са същите както и преди. Резултатът е напълно естествен, т.е. дори да се вгледате в устните на пациента няма да забележите наличието на имплант.
Относно целуването: при нежна целувка имплантът не се усеща, а при страстна – двамата партньори може да го усетят съвсем леко, но чувството да целуваш такива плътни и сексапилни устни определено е приятно.

Д-р Едуард Фадел е роден в София. Медицинското си образование завършва през 1993 г. в МА – София. През 1996 г. заминава за Дубай и през 2013 г. е дипломант по естетична медицина на Американската академия по естетична медицина.

Свързани статии