През юни в Лас Вегас се проведе едно от най-мащабните събития на територията на САЩ – Симпозиум по козметична и естетична дерматология. Д-р Ива Стоилова практикува в „Дермавист“ Пловдив и е специалист по дерматология, естетична медицина и лазерна терапия, с над 15 години практика, както и международен обучаващ лекар. Тя бе единственият делегат на събитието от България и я помолихме да ни разкаже повече за своето участие в най-значимия за Северна Америка форум, посветен на естетичната медицина.

Д-р Стоилова, виждам, че в стремежа да обновите знанията си, този път посетихте най-значимото за Северна Америка събитие за естетичния пазар. Какви са вашите впечатления?
Да, аз наистина съм много впечатлена от събитието привлякло за 13-ти пореден път естетични специалисти с различни специалности предимно от Северна Америка, но и немалко колеги от други държави. Над 200 пластични хирурзи и дерматолози презентираха клинични случаи от практиката си и представиха водещи естетични процедури. Също така в събитието взеха участие маркетинг и мениджмънт специалисти, анализиращи така бързо развиващия се световен естетичен пазар.
Симпозиумът се проведе в рамките на 5 дни, като програмата бе много интензивна и включваше 66 мастер семинара, 10 видео сесии и 450 презентации. Основните теми от областта на пластичната хирургия бяха   оперативен фейслифтинг, миниинвазивни терапии за подмладяване на лицето, трансплантация на стволови клетки, реконструкция след кожен рак, инвазивна и миниинвазивна липосукция. По отношение на дерматологичните и миниинвазивните процедури интересът на участниците беше огромен. Разгледаха се въпросите за терапия на белези от акне и трудно зарастване на рани, подобрение на качеството на кожата, лечение на нежелани хиперпигментации, инжекционни техники с различни дермални 
хиалуронови и колагенстимулиращи филъри, както и ботулинов токсин. Богато бе разнообразието на лазерни системи, химични пилинги и микронидлинг техники, както и алтернативни методи на кожен ресърфейсинг. Не на последно място бе отделено внимание на терапевтиране на проблемите на косата, терапии за реконтуриране на тялото с алтернативни на липосукцията методи, както и процедури за ефикасно редуциране на целулита. Също така се акцентира върху нежеланите странични ефекти и как те да бъдат избегнати и лекувани. Впечатление ми направи и акцентът върху темата за естетиката по отношение на етническите разлики. Дискутираха се трудните случаи и възможностите да бъдат повлияни максимално ефективно с многообразните процедури.

Споменахте за маркетинг презентации - явно става все по-популярно подобни презентации да бъдат застъпени на такива мащабни форуми? 
Това е много характерна черта на всички американски медицински събития и то не само да се образова лекаря по отношение на маркетинг в практиката си, но и да се запознае с начините как да бъдат обучени пациентите по отношение на модерните техники на лечение, какви резултати могат да очакват, а също така да имат стремеж към натурален резултат. 
Друг аспект, който бе разгледан, е как водещите специалисти да представят професионалния си растеж пред пациента и да поддържат високо ниво на обслужване на пациентите в ежедневните процедури. Ето защо тази година за първи път на тези сесии заедно с лекарите специалисти по дерматология, пластична хирургия и естетична медицина присъстваха и представители от  екипите на водещи клиники, предимно от САЩ.

Има ли нещо по-различно от практиката на американските ви колеги, което ви направи впечатление?
Американският естетичен пазар е строго подчинен на одобрените от FDA продукти и лазерни системи и нито един специалист не си позволява да работи с неузаконени продукти. Строго е упоменато от тяхната лекарска асоциация кои процедури се извършват от лекари и кои се делегират на добре обучен и сертифициран персонал към медицинските практики, т.е. лекарите носят отговорност пред пациента, което прави пазара строго регламентиран по отношение на това кой какви процедури може да изпълнява. Лекарите имат различен ценоразпис на предлаганите услуги в зависимост от нивото на професионалното им развитие и съответно най-скъпо платените специалисти са най-добрите. 
Колагенстимулиращите филъри са широко застъпени в практиките на водещите американски специалисти, като всички тези продукти обаче са добре проучени с клинични изследвания по отношение на показанията и страничните ефекти. Много се акцентира на комбинираните терапевтични средства както за терапия на лице, така и на тяло. Има и процедури, които се покриват от осигурителните здравни компании и застраховки, което прави по-лека работата на специалиста. Това е характерно за случаите на трудно зарастващи рани или тежки случаи на акне и белези от акне. Силно застъпена е тенденцията на миниинвазивните процедури в практиките не само на дерматолозите, но и на пластичните хирурзи, като последните например покриват и грижата за кожата с лазерни аблативни и неаблативни системи, което в България се прави основно от дерматолозите. 

Изключително интересно е всичко, за което разказвате, д-р Стоилова. Предполагам, че все пак много от услугите предлагани в САЩ са достъпни и за българските пациенти?
Да, така е. С нескрита гордост, след 15 години практика на дерматологичния и естетичен пазар мога да кажа, че в моя център „Дермавист“ Пловдив, се предлага най-висок клас услуга на световно ниво. Апаратурата, с която разполагаме е най-добрата на международния пазар и покрива почти изцяло естетичните проблеми на пациентите. Високата квалификация на специалистите в „Дермавист“ гарантира на пациента максимално качество на услугата, което винаги е било приоритет за нас и както видях – и за американските ми колеги.      

За контакти:
Център по дерматология 
и естетична медицина 
„Дермавист“
гр. Пловдив,
 ул. Полк. Сава Муткуров 24, ет. 3
тел.: 0888  775 823, 032 940 606
www.dermavist.com

Свързани статии