На 17 май 2017 г. в централния офис на болница Гювен Анкара в София се състоя пресконференция с участието на проф. д-р Гьокхан Яджъ, известния режисьор Люси Иларионов, който бе опериран миналата година от водещия турски специалист с над 25-годишен опит, и Мерлин Хасанова, регионален мениджър за България. Проф. д-р Гьокхан Яджъ пристигна у нас, за да консултира безплатно пациенти с наднормено тегло, които се нуждаят от хирургическо лечение.

_DSC0206.jpg

В рамките на пресконференцията проф. д-р Гьокхан Яджъ представи темата „Избор на пациент и операции в бариатричната хирургия”, като акцентира върху възможностите, които предоставя бариатричната и метаболитна хирургия за подобряване качеството на живот на пациентите с наднормено тегло и елиминиране на съпътстващи затлъстяването заболявания.

_DSC0218.jpg

Люси Иларионов
, който е свалил над 90 кг до момента, сподели удовлетворението си от операцията, извършена от проф. д-р Яджъ и от подобреното си общо здравословно състояние. Той изцяло е променил хранителния си режим – изключил е от менюто си сладкиши, тестени изделия и газирани напитки, а причината поради която се е решил на тази стъпка не е суета, а наличието на заболявания, открити при рутинно медицинско изследване.

_DSC0212.jpg

Мерлин Хасанова разказа, че след операцията на Люси Иларионов много наши пациенти са се оперирали в болница Гювен Анкара и всички те са отслабнали, съпътстващите им заболявания са елиминирани и няма компликации при нито един пациент. „Хирургичното лечение на проф. д-р Яджъ има 100% успеваемост, което е изключително важно за нас и за българските пациенти, които изпращаме в болница Гювен Анкара“, подчерта тя.

Избор на пациент и операции в бариатричната хирургия 
Морбидното затлъстяване е следствие от приема на повече калории в сравнение с изразходваните. Това води до увеличаване на мазнините в тялото и се отразява негативно както на качеството, така и на продължителността на живота. Основният критерий, по който се определя дали даден пациент е с наднормено тегло, е индексът на телесната маса (ИТМ), който нормално трябва да е между 20 и 25. Когато ИТМ е 30 затлъстяването е от първа степен, при ИТМ 35 – втора степен затлъстяване и при 40 – морбидно затлъстяване.
Факторите, които водят до затлъстяване са: наследственост, начин на хранене, социални и икономически условия, стил на живот.
Проф. д-р Гьокхан Яджъ даде примери със САЩ и Турция, където затлъстяването е много сериозен проблем, засяга хора от различни възрасти, включително и деца.
Затлъстяването не е само естетичен проблем, но води и до сериозни съпътстващи заболявания като диабет тип II, хиперлипидемия (повишено ниво на липиди в кръвта), хипертония, ставни проблеми, сънна апнея и др.
Изборът на пациент е много важен, защото не всички пациенти са подходящи кандидати за методите на бариатричната хирургия. Пациентите се избират според утвърдени международни стандарти и критерии, като възрастта им е от 18 до 60 години. В някои случаи операции се извършват и на пациенти над 60 години с оглед повишаване качеството на живот. Прието е, че пациенти с ИТМ над 35-40 задължително се лекуват с методите на бариатричната хирургия. Наличието на съпътстващи заболявания също се приема като индикация за оперативна намеса. Хирургична операция се препоръчва и при пациенти, които многократно са се подлагали на различни диети без резултат. Децата и юношите с висок ИТМ също могат да се лекуват по хирургичен път, но трябва задължително да са преминали през 6-месечна програма за отслабване в специализирани центрове.

В бариатричната хирургия има 3 подхода:

1. Операции, които ограничават количеството на приеманата храна.

Най-често прилаганата операция в тази група е лапароскопската ръкавна гастректомия (метод, приложен и при Люси Иларионов).

2. Операции, които освен ограничаване количеството на храната, намаляват и капацитета на стомаха – гастрален байпас.

3. Duodenal Switch операции – препоръчват се при много висок ИТМ (над 70).

Предоперативните фактори, които влияят на избора на съответната операция са: ИТМ, възраст, пол, разпределение на телесните мазнини, нарушения на храненето, дислипидемия, съпътстващи заболявания на пациента. Решение за операция се взима само след анализиране на всички предоперативни фактори. След операцията значително се подобрява състоянието на пациентите по отношение съпътстващите заболявания, а направените проучвания показват, че с 90% се намалява опасността от смърт в рамките на 5 години. До момента в болница Гювен Анкара са осъществени 2624 операции. За периода 2015-2016 г. проф. д-р Гьокхан Яджъ има над 400 пациенти с наднормено тегло и 100% от оперираните са свалили излишните килограми. Морбидното затлъстяване е болест, която може да се излекува по хирургичен път, важното е да се направи правилен анализ преди операцията, да се избере правилният пациент и да се приложи правилното лечение. Гастралният байпас е предпочитен хирургичен метод при пациенти с морбидно затлъстяване. В престижната турска болница Гювен Анкара операциите се извършват чрез съвременни лапароскопски и ендоскопски оперативни методи, като се залага на най-модерните технологии.
„Целта ни е да дадем втори шанс на пациентите с наднормено тегло, да променим хранителните им навици и да подобрим качеството им на живот.”, каза в заключение проф. д-р Гьокхан Яджъ.

Подробен репортаж от събитието и интервю с проф. д-р Гьокхан Яджъ очаквайте в следващия брой на сп. Beauty Woman.

Свързани статии