За грижата за кожата през топлите месеци и за това как можем да разчитаме на мощните защитни свойства на витамин С ще говорим с д-р Катя Паскова, един от утвърдените дерматолози у нас и сред първенците, поставили началото на естетичната дерматология такава, каквато я познаваме днес. Д-р Паскова е създател на клиника Дерма Вита, която е добре позната и реализирана изцяло в дерматологията – обща и естетична.

Д-р Паскова, има ли нещо, което все още не е казано за грижата за кожата през лятото?
Независимо какво е казано, по-важно остава какво е разбрано и какво се прилага на практика. Опитвам се винаги да обръщам специално внимание на пациентите за грижата през пролетно-летния сезон, защото това е сезонът, през който кожата е особено уязвима към вредата от слънцето. Ако се грижим адекватно за кожата си през този период от годината, ще избегнем слънчевите петна, отпускането на кожата и бръчките, а също и сериозни потенциални здравословни проблеми. Най-важното, което трябва да съблюдаваме, наред с почистването и хидратацията, е редовното нанасяне на слънцезащитен крем, дори когато сме в градски условия. Любопитен и много важен факт, върху който акцентирам напоследък, благодарение и на партньорството ми с Obagi Medical, e препоръката за приложение на антиоксиданти в съчетание на крем с фотозащитен филтър. Ето тук идва и моментът за прекия ми отговор - ако има нещо, което пропускаме, а задължително трябва да си кажем за грижата за кожата през лятото, то това е благоприятният ефект от употребата на антиоксидант, какъвто е витамин С например, непосредствено преди слънцезащитния продукт. 

По какъв начин витамин С засилва действието на слънцезащитния крем и какви други благоприятни въздействия има върху кожата?
Кремовете с най-висок слънцезащитен фактор осигуряват само до около 50% защита срещу свободните радикали, възникнали в резултат на излагането на UV лъчи. За увеличаване на тази защита e нужно да използваме мощен антиоксидант, какъвто е витамин С, в съчетание на крем с филтър. Благодарение на тази комбинация антиоксидантната защита е 8 пъти по-висока. В продуктите на Obagi Меdical витамин C е в най-чистата си форма – L-ascorbic acid (аскорбинова киселина). Аскорбиновата киселина има множество благоприятни въздействия върху кожата: подпомага синтеза на колаген, облекчава възпалението, избистря тена, задържа влагата в кожата, стабилизира витамин Е и повишава UV защитата. Може би заради това е сочен от мнозина като тайната за безупречната кожа.

Кои са продуктите с витамин С на Оbagi Medical? Бихте ли споделили впечатленията си за тях от вашата практика с пациентите?
Professional-C serums са серумите с витамин С на марката. Концентрацията на активната съставка – аскорбинова киселина в тези серуми, е между 10% и 20%, като 10% е за суха кожа, 15% - за смесен тип, а 20% - за мазна кожа. рH на продукта е оптимално, така че активната съставка да прониква в дълбочина (серумът действа 24 часа на нива епидермис и дерма) и в същото време се абсорбира изключително бързо от кожата, като буквално след няколко секунди от нанасянето вече не се усеща. Харесвам тези серуми поради високата им ефективност и резултатите, които наблюдавам върху пациентите си, а и защото съм силно впечатлена от стабилната им формула, която предпазва активната съставка от окисляване, след първоначалното отваряне на опаковката на продукта.
Системата C-FX е другият продукт на Obagi Medical, който съдържа витамин С. Оbagi наричат „система“ комплект от продукти, като идеята е, че те работят в синергия, взаимодействат си и се допълват така, както компонентите от една система. Предназначението на системата C-FX e за кожа с първи признаци на стареене, с фини линии и бръчки, за кожа без блясък и с неравен тен. И понеже споменах за ролята на антиоксидантите в грижата за кожата, ще обърна внимание, че освен витамин C, в системата C-FX се съдържа и друг антиоксидант – арбутинът. Арбутинът е естествена растителна съставка, която се среща в нара, крушите, мечото грозде и т.н. Притежава силно просветляващо действие. Ефектът, който системата постига за 2-3 месеца е забележителен: минимализира признаците на ранно остаряване на кожата, подпомага регенерацията й, благодарение на съдържащия се витамин C, поправя тена и изсветлява кожата, предпазва от ежедневните източници на стрес, които ускоряват видимите признаци на стареене. Комплектът C-FX e в две разновидности, според типа кожа – за нормална към суха кожа и за нормална към мазна кожа.

Какви са продуктите, които се включват в системата С-FX и как се прилагат? 
Изключително лесно е приложението на продуктите от системата, защото върху самите продукти е обозначено дали се ползват само сутрин, само вечер, или комбинирано. Важно е продуктите от системата да се ползват ежедневно и в комбинация, за да се постигне максимален ефект. В системите C-FX има почистващ продукт, серум с витамин С и арбутин, нощна терапия с витамин С и арбутин и слънцезащитен крем с SPF 50, като в допълнение в системата за мазна кожа има тонизиращ продукт, а в системата за суха кожа – хидратираща емулсия с фино ексфолиращо действие. Винаги стартираме грижата с почистване и тонизиране на кожата, като сутрешната ни програма продължава със серум с витамин С, а вечерната – с нощната терапия с витамин С. Винаги завършваме сутрешната си грижа със слънцезащитния крем. Изключително важно е да не пропускаме слънцезащитата, за да можем пълноценно да се насладим на крайния резултат от употребата на системата С-FX. Повечето жени се притесняват да завършват грижата за кожата си със слънцезащитен крем, защото се опасяват от образуване на бял филм и утежняване. Sun Shield Matte SPF 50 на Obagi e с много ефирна консистенция, с матов завършек, без бял филм и е перфектна основа за грим. Системата С-FX може да се прилага през цялата година, като нанасянето на слънцезащита не трябва да се пропуска, с особено внимание това важи за топлите месеци от годината.

И все пак, повечето жени сигурно биха имали притеснение да ползват продукт с витамин С през деня и то през пролетно-летния сезон, поради страха от пигментация?
Да, така е, но нека отново си припомним две важни неща, с които да опровергаем този страх: 
1. Витамин С е антиоксидант и като такъв ролята му е да се бори със свободните радикали, т.е. употребата му през деня е наложителна.
2. В никакъв случай жените не трябва да пропускат да нанесат слънцезащитен крем след серума с витамин С. Sun Shield Matte SPF 50 на Obagi е с най-широкоспектърната слънцезащита – срещу ултравиолетови алфа и ултравиолетови бета лъчи, а в комбинация със серум с витамин С антиоксидантната защита нараства значително много.   

За контакти:

Клиника Дерма Вита,
София, ул. Акад. Иван Буреш 8 
тел.: 02 962 25 33(44), 0884 949 581
www.dermavita.bg

Свързани статии