Днес химичният пилинг е една от най-популярните процедури за изравняване на тена, изглаждане на фините линии и бръчици, подобряване текстурата на кожата и видимо подмладяване на лицето.

Химичният пилинг представлява контролирано унищожаване на повърхностните слоеве на кожата, което може да бъде частично или пълно. В резултат на този процес се излющва горния слой на епидермиса и се стимулира клетъчната регенерация. В зависимост от дълбочината на въздействие на пилинга се различават следните видове: 

• Ексфолиация (скрабове, ензимен пилинг) – излющване на най-горния слой мъртви рогови клетки. 

• Повърхностен пилинг (плодови киселини 30-70%: гликолова, бадемова, млечна, лимонена и др., бетахидрокси киселини – салицилова киселина в ниски концентрации, ретинол, ТСА 5%) – отстранява повърхностния слой на епидермиса, подходящ е за млада кожа както за профилактика, така и за лечение на слабо изразени кожни проблеми. Пилингът редуцира фините линии, леко изсветлява и възвръща нормалната текстура на кожата. При тази процедура отсъства възстановителен период и може да се направи в обедната почивка.

• Среднодълбок пилинг (ТСА 20-35%, салицилова киселина във високи концентрации, Джеснер пилинг) – прониква по-дълбоко и достига базалната мембрана на епидермиса. Възстановителният период е от 5 до 10 дни, като може да се наблюдава зачервяване, оток и изразено излющване. Този пилинг осигурява видимо подмладяване на кожата – изчезват малките бръчки, пигментните петна, кератозата. 

• Дълбок пилинг (фенол) – максимално интензивен, често се провежда под седация. Прилага се изключително рядко заради токсичността си. Показан е при дълбоки бръчки и силно изразени белези. Възстановителният период е дълъг, често се наблюдават нежелани странични реакции (продължително зачервяване, риск от поява на хипер- или хипопигментация, инфекция, белези).

Показания за химичен пилинг
Показанията за провеждане на химичен пилинг са: повяхнала кожа със сивкав тен и неравна текстура, наличие на пигментни петна, белези, включително и от акне, мазна кожа, разширени пори, повърхностни бръчки, загуба на еластичност, акне, комедони, подготовка за по-сериозни естетични процедури. 
Трябва да се има предвид, че химичният пилинг не може да изглади дълбоките мимически бръчки, да възстанови контура на лицето и да върне еластичността и гладкостта на кожата като на 16-годишна възраст.

Противопоказания
Разбира се, има състояния, при които химичните пилинги са нежелателни и дори противопоказани и колкото по-дълбок е пилингът, толкова повече са противопоказанията за прилагането му. 
Абсолютни противопоказания: простудни и вирусни заболявания, висока температура, признаци на неразположение (възпалено гърло, хрема), бременност и кърмене, хиперчувствителност на кожата, склонност към образуване на келоиди, заболявания на нервната система, онкологични заболявания, диабет, индивидуална непоносимост или алергия към някой от компонентите в състава на препарата за пилинг, купероза, розацея, наличие на възпалителни процеси и открити рани на повърхността на кожата, кожни заболявания, в това число и от инфекциозен характер, 4-6-ти фототип кожа по Фицпатрик.
Относителни противопоказания: многобройни родилни петна, менструация, тийнейджърска възраст, умерена чувствителност на кожата. 
Специалистите съветват временно да се отложи провеждането на химичен пилинг при наличие на силен загар, след неотдавнашни агресивни козметологични процедури, необходимост от прием на определена група медикаменти и лъчетерапия.  

Свързани статии