Поредният специализиран мастерклас, организиран от сп. Beauty Woman премина при голям интерес и събра над 130 козметици от цяла България в столичния хотел “Рамада”. Мастеркласът бе посветен на съвременните методи за лечение на розацея и купероза, както и на разширени капиляри и вени – заболявания, с които козметиците доста често се сблъскват в своята практика. Лектор: Д-р Росица Денчева, Клиника REVERSE, Дерматологична клиника СОФИЯ

Розацеята е хронично възпалително заболяване на кожата с основна локализация по лицето, като екстрафациални форми се наблюдават сравнително рядко. Проявите на розацея са зачервяване, видими капиляри, подуване, пустули и папули и промени в текстурата на кожата. Заболяването засяга около 10% от населението във възрастовата група 30–50 години, по-често се среща при жените и при по-светъл тип на кожата.

Причини за появата на розацея
Основната причина за появата на заболяването е наследствеността. Други фактори са имунната реакция към Bacillus oleronius при хора страдащи от розацея, както и нелекувана инфекция с Helicobacter pylori, която води до по-често обостряне на заболяването. Установена е и ролята на Demodex folliculorum – микрокърлеж, който обитава косменомастния фоликул в зоната на бузите и носа и също има отношение към развитието на розацеята. В последните години се обсъжда и ролята на Cathelicidin – протеин, водещ до поява на зачервяване и оток.

Тригериращи фактори
Заболяването е генетично и затова е много важно пациентите да бъдат обучени да се грижат правилно за кожата си и да избягват факторите, които могат да доведат до влошаване на розацеята. Необходимо е да се избягват агресивните климатични фактори (слънце, вятър, горещина, студ), резки вариации в температурата, горещи бани, пикантни храни, алкохол и топли напитки, стрес, а също така и физически натоварвания, които могат да активират внезапни пристъпи на розацея.
Симптоми на розацея
Типичните симптоми са дифузно зачервяване на бузите, брадата, носа и челото, а видимите – зачервяване, обриви по кожата, разширени капиляри и очно възпаление.

Подтип 1: Еритемо-телеангиектатична розацея
Първата фаза в развитието на розацеята се характеризира с пристъпно центро-фациално зачервяване, видими дилатирани кръвоносни съдове, чувствителност, парене и оток на кожата. Много често се наблюдават сухота, загрубяване и десквамация. Лечението е с локални медикаменти, подходящи дерматокозметични продукти, лазерна терапия (Nd:YAG, PDL) и фототерапия (IPL).

Подтип 2: Папуло-пустулозна (възпалителна)
Във втората фаза на заболяването към дифузното зачервяване на кожата се прибавят и периодично активиращи се подобни на акне промени. Кожата е мазна, с висока чувствителност и усещане за парене. Появяват се видими разширени капиляри и уплътнени зони (плаки) по лицето. Лечението изисква освен третиране с локални медикаменти, лазерни процедури и фототерапия, и системна терапия, назначена след консултация със специалист дерматолог.

Подтип 3: Фиматозна розацея (с уплътняване)
Третата фаза на розацеята е рядко срещана, характеризира се с видими уплътнения по кожата на лицето и дилатирани капиляри. Кожата е мазна, с разширени пори. Тежката форма е т.нар. ринофима – разрастване на тъканите на носа, която може да се отстрани само с аблативен лазер и след задължителна консултация с дерматолог. Всички други лазерно- и светлиннобазирани терапии, както и системно лечение в случая са неефективни.

Субтип 4: С очно засягане
Дълги години се смяташе, че очната розацея е усложнение на тежките форми на заболяването. Днес очната розацея е приета за индивидуално състояние, което протича само със засягане на окото и без кожни промени по лицето. Пациентите усещат раздразненост, чувство за чуждо тяло, парене, сухота и сърбеж в очите. Самите очи стават воднисти на вид, наблюдават се видими разширени капиляри и кистични формации по клепачите, появяват се блефарит и конюнктивит. Понякога пациентите се оплакват от размътено виждане и нарушаване на зрението. В повечето случаи терапията е системна под контрола на специалисти дерматолог и офталмолог, за да се осигури повлияване на заболяването в дългосрочен план.

Лечение
Терапията на розацеята започва с изграждането на правилен режим на пациентите с изключване на пикантните храни от менюто, ограничаване на алкохола, избягване на горещите бани, физическите натоварвания и другите провокиращи фактори, както и прилагане на подходяща дерматокозметика. Важно е да се разпознава фазата на розацея, за да се избере най-подходящата терапия строго индивидуално за всеки пациент. Когато дерматокозметичните продукти не са достатъчни, за да повлияят ефикасно розацеята, се прибягва до системна терапия, включваща прием на антибактериални средства.
За лечението на розацеята могат да се използват лазерна терапия (PDL, Nd:YAG, диоден лазер, СО2 лазер) и IPL технология, като е необходимо отличното познаване на тези терапии и съответните ефекти, които осигуряват – съдосвиващ, противовъзпалителен или и двата, за да могат да се прилагат в конкретната фаза на заболяването. Обикновено в началната фаза на розацеята основно се използва IPL терапията, а лазерите се включват в по-напредналите фази. В последните години се експериментира с фотодинамична терапия, диодни лампи и различни ексфолиращи средства за лечение на розацеята.

Какво представлява свръхчувствителната кожа?
Свръхчувствителната кожа реагира с хиперреактивност спрямо различни фактори – висока температура, химически стимули и UV лъчи, които нормално са добре поносими. Тази реактивност се наблюдава, когато са нарушени защитните бариерни механизми на кожата и при стресово индуцирана промяна в повърхностните сетивни нервни влакна. Пристъпното зачервяване не е единствената проява на свръхчувствителната кожа, появява се и неприятно усещане вследствие на много силно парене. 
Необходимо е пациентите със свръхчувствителна кожа да не използват дерматокозметични продукти за третиране на розацея, а хипоалергенна и максимално щадяща козметика, специално разработена за чувствителна кожа и съдържаща активни съставки, които премахват усещането за дразнене. Важно е също пациентите да избягват съприкосновението с агресивните външни фактори, които влошават състоянието на свръхчувствителната кожа.
Причини за чувствителна кожа
Причините за свръхчувствителност на кожата могат да са както вътрешни, така и външни. Към вътрешните причини се отнасят възрастовите промени, хормоналният дисбаланс, предизвикан от стрес, бременност, менструален цикъл, пубертет или менопауза, недиагностицирани или нелекувани непоносимости и алергии към храни като глутен, млечни продукти, добавки и яйца, дехидратацията на кожата от прекомерно изпотяване или липса на влажност, както и типът кожа – суха.
Външните фактори, провокиращи свръхчувствителност на кожата са сезонните и климатичните промени, колебанията в температурата, централното парно отопление и климатиците, увеличеното използване на сапуни и перилни препарати с конвенционални сърфактанти, някои медицински терапии като лъчетерапия и определени групи лекарства.

Грижи за кожата при розацея
Правилната грижа за кожата при розацея е изключително важна. Необходимо е да се избягват иританти и тежък грим, който в края на деня изисква и сериозно почистване. За почистване на лицето трябва да се избере мек почистващ продукт без съдържание на алкохол, парфюми и иританти, а температурата на водата трябва да е комфортна. Мокрите кърпички не са подходящи заради съдържанието на консерванти, както и грубите тъкани за подсушаване.
Основните стъпки в грижата за кожа с розацея са както и при всеки друг тип кожа: почистване, хидратация за поддържане на кожната бариера и надеждна слънцезащита. При розацея е важно и използването на подходящи локални козметични средства за стабилизиране на съдовата стена.

 

Свързани статии