Локализираните мастни натрупвания са проблем вълнуващ не само много жени, но и мъже. Наличието на проблемни зони по тялото не винаги е свързано със затлъстяване и може да се наблюдава дори при хора със стройна фигура и нормално тегло. В медицината за отстраняване на локализираните мастни натрупвания се използва не само традиционната липосукция, но и модерни неинвазивни методи, които бързо, безопасно и безболезнено преоформят и ремоделират тялото.
За успешно коригиране на проблемните зони с локализирани мастни натрупвания е необходим комплексен подход, основаващ се на следните принципи:
• Основните липолитични методи намаляват обема и количеството на мастните клетки и спомагат за разграждане на мазнините.
• Дрениращите процедури извеждат от тъканите отпадъчните продукти и токсините, образуващи се вследствие липолизата.
• Спомагателните методики подобряват кръвообращението в мастната и мускулната тъкан, увеличават ефекта от основните терапии и го удължават във времето.
• Поддържащите методи позволяват за дълго време да се запази постигнатия резултат.
  
В козметологията и естетичната медицина най-широко приложение имат следните методи на нехирургична липосукция: инжекционна липолиза, кавитационна адипоцитолиза, радиочестотни процедури и криолиполиза.

200x132_res_dreamstime_xxl_31395158.jpg 200x133_res_dreamstime_xxl_41042348.jpg

Инжекционна липолиза и липолитична мезотерапия
Днес мезотерапията е един от най-ефективните методи за коригиране на локализираните мастни натрупвания. Мезотерапията може успешно да се комбинира с апаратни методи, мануални масажи и различни козметични процедури. Препаратите, използвани за липолитична мезотерапия се разделят на липолитици с пряко и непряко действие. Към липолитиците с непряко действие се отнасят вещества като органичен силиций, кофеин, L-карнитин, артишок и др., които ускоряват метаболитните процеси в мастната тъкан и имат изразен дренажен ефект. Липолитиците с пряко действие са насочени към унищожаване на адипоцитите.
Инжекционната липолиза се различава от класическата мезотерапия. Обикновено препаратите за инжекционна липолиза съдържат фосфотидилхолин и натриев дезоксихолат. Дезоксихолевата киселина се получава по синтетичен начин и е мощен емулгатор. Този химичен агент може да конюгира клетъчните мембрани, освобождавайки капчици мазнини в междуклетъчното пространство. Фосфатидилхолинът е структурен компонент на клетъчните мембрани. Във фармакологичната практика това вещество е производно на соев лецитин. Доказано е, че фосфатидилхолинът участва в емулгирането на мазнините. Когато се комбинират фосфатидилхолин и натриев дезоксихолат се наблюдава потенциране на липолитичното действие. При провеждане на инжекционна липолитична терапия, коктейлите трябва да се въвеждат само в подкожната мастна тъкан. След процедурата в зоните на инжектиране нормално се развива възпалителна реакция, която трае 2-3 дни.
Курсът на терапията се състои от 2-6 процедури, които се провеждат на интервал от 10-20 дни. Противопоказанията са: бременност, лактация, холецистит, некомпенсиран инсулинозависим диабет и др. Инжекционната липолиза се разглежда като алтернатива на минилипосукцията.

Кавитационна адипоцитолиза (ултразвукова кавитация)
В основата на метода ултразвукова кавитация е физическият феномен на формиране на микромехурчета под въздействието на ултразвук с ниска честота 38-42 кHz. Образуваните в адипоцита микромехурчета разрушават мастната клетка, без да засягат обкръжаващите анатомични структури. Отпадъчните продукти от унищожените клетки се извеждат от организма по напълно естествен начин. Възможно е в една процедура или последователно по време на курса да се комбинират ултразвукова кавитация и липолитична мезотерапия. Важно е да се знае, че кавитацията не е експресен метод. За постигането на видим и стабилен резултат е необходим курс от 3-6 процедури с интервал от 7-10 дни. Процедурата е безболезнена, безопасна и комфортна за клиента.

Радиочестотни процедури
Радиочестотното въздействие също е много добър метод както в борбата с целулита, така и за оформяне на тялото и стягане на отпуснатата кожа. Същността на този неинвазивен апаратен метод се състои в загряване на кожата в дълбочина, което води до засилване на микроциркулацията, активиране на метаболитните процеси и стимулиране синтеза на нов колаген и еластин. В подкожната мастна тъкан радиочестотата има дефиброзиращ ефект. Въпреки че радиочестотата не предизвиква директно разрушаване на мастните клетки, тази процедура трябва да се комбинира с други липолитични и дренажни методи, тъй като потенцира тяхното действие, подобрява качеството на кожата, осигурява мощен лифтинг ефект в третираните зони и ремоделиране на тялото. Препоръчителният курс е 8-10 процедури с интервал 1 седмица между тях. Практиката показва, че редуването на радиочестотни процедури с ултразвукова кавитация гарантира постигането на много добри резултати за клиентите. 

200x131_res_dreamstime_xxl_83553096.jpg

Криолиполиза
Криолиполизата е друг неинвазивен метод за намаляване на мастните депа, на базата на продължително изстудяване на подкожната мастна тъкан. Под въздействие на ниската температура в подкожната мастна тъкан стартира процес на апоптоза – програмирана клетъчна смърт. Избирателното унищожаване на адипоцитите без да се увреждат съседните хистологични структури се дължи на ниската способност на този тип клетки да се адаптират към намаляване синтеза на АТФ (което се наблюдава при продължително изстудяване с умерена интензивност). За разлика от некрозата, при апоптозата не се развива възпалителна реакция. 
Модерните апарати за криолиполиза разполагат с вакуум апликатор, който засмуква мастната гънка и я притиска към охлаждащия елемент. Кожата не контактува директно с охлаждащите елементи, тъй като върху третираната зона се поставят мембрани със специален гел. 
Обработката на една зона отнема 60-70 минути. Симетричните зони обикновено се обработват в една сесия. По време на процедурата пациентът изпитва умерено изстудяване в мястото на контакт на апликатора. След една процедура обемът на мастната тъкан намалява с 25-30% в рамките на 1-3 месеца. Доказано е, че по-бързи, ясно изразени и трайни резултати се постигат с последователна комбинация на криолиполиза и мануален или апаратен масаж на третираната област.

Днес се предлагат много ефективни неинвазивни методи за борба с локализираните мастни натрупвания. Но премахването на излишните мазнини дори с най-модерните и безопасни методи винаги е свързано с натоварване на всички системи на организма. За да се избегнат нежеланите реакции и да се постигне добър и траен резултат в липоскулптурирането на тялото е необходимо прилагането на интегриран подход и комбинирани терапии, под контрола на специалист.

Свързани статии