Днес все повече хора се оплакват от появата на пигментни петна след летния сезон и търсят помощта на дерматолози, медицински козметици и други специалисти в областта на естетиката. Как може да се противопоставим на появата на пигментации, какви са последните научни изследвания, алгоритъмът и методите за лечение?

КАКВА Е ОПАСНОСТТА ОТ СЛЪНЦЕТО?
Меланогенезата стартира със синтез на меланин от аминокиселините L-фенилаланин и L-тирозин с включването на множество ензими (основният е ензимът тирозиназа). Нивото на пигментация зависи от активността на меланоцитите и техния брой (Lerner, Fitzpatrick 1950).
Производството на меланин е защитна реакция на кожата и служи като щит от слънчевата радиация, предизвикваща фотоувреждане. Фотоувредената кожа реагира с удебеляване на епидермиса и засилен синтез на меланин. По този начин организмът се старае да защити кожата от UV лъчите и не бива да се учудваме, че след лятната почивка козметичните и дерматологичните кабинети се изпълват с пациенти с този проблем (Gonzaga 2009).
От гледна точка на фототоксичността най-опасен е UVA спектърът (320–400 nm) – UVA лъчите проникват дълбоко в кожните слоеве и разрушават колагена и еластина. UVB спектърът (280–320 nm) уврежда външния слой на кожата - епидермиса. Въздействието на целия спектър предизвиква изгаряния и мутагенни ефекти, включително и хиперпигментация.

200x250_res_dreamstime_xxl_103518265.jpg

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ПОСТВЪЗПАЛИТЕЛНАТА (ВТОРИЧНА) ХИПЕРПИГМЕНТАЦИЯ?
Когато фотоувреждането е сериозно, меланинът може да проникне дълбоко в дермата и появилата се пигментация е много устойчива, тъй като за разлика от епидермиса (обновява се средно веднъж месечно), дермата не се обновява толкова бързо. Възниква стабилен дефект на кожата, който трудно и болезнено се поддава на корекция. На фона на травмиращото лечение кожата може да реагира с поствъзпалителна меланогенеза и така да се създаде порочен кръг. Затова е по-добре да се предотврати хиперпигментацията отколкото да се лекува (Nordlund, Abdel-Malek, 1988).

КАКВО ПРЕДЛАГА СЪВРЕМЕННАТА КОЗМЕТОЛОГИЯ?
Доказано е, че фотоувреждането, фотостареенето и пигментацията са тясно свързани. Този факт трябва да се отчита при избора на козметологични процедури – необходимо е не само да се отстранят външните прояви (неестетичните пигментни петна по кожата), но и да се въздейства в дълбочина на кожата, за да се предотвратят разрушителните процеси на стареене в дермата. 

АЛГОРИТЪМ НА ЛЕЧЕНИЕ НА ХИПЕРПИГМЕНТАЦИЯТА
След оценка на степента на изразеност на хиперпигментацията терапевтът може да предложи няколко варианта за лечение: 
• При единични пигментни петна и за превенция – комбинация на локални препарати и слънцезащитни продукти с висок SPF. 
• При средно изразена пигментация – повърхностен химичен пилинг, микродермабразио, IPL или лазерни процедури. 
• При интензивно изразена пигментация – среднодълбок химичен пилинг, микронидлинг, IPL или лазерни процедури.

200x133_res_dreamstime_xxl_98818988.jpg

КИСЕЛИНИ
Коджикова киселина
Тирозиназата е ключов фермент, който е отговорен за синтеза на меланин и инхибирането на този ензим е един от най-ефективните методи за корекция на хиперпигментациите. Затова през последните години бяха разработени много инхибитори на тирозиназата и коджиковата киселина е един от тях. Ефективната концентрация е до 4%, но трябва да се прилага изключително внимателно при чувствителна кожа (Pintus et al. 2017). Коджиковата киселина е мощен антиоксидант и се използва в комбинираните терапии с много добър успех, тъй като има свойството да улеснява проникването на други активни съставки през епидермиса на кожата.
Азелаинова киселина
Ефективността на тази киселина дълго време е била поставяна под съмнение, но неотдавнашни изследвания показват, че тя може да бъде ефективно средство в борбата с мелазмата. В изследванията на Mazurek и Pierzchaza (2016) 60 жени с диагноза мелазма били разделени на 3 групи. На пациентките от всяка група бил предоставен един козметичен продукт, съдържащ азелаинова киселина. В продължение на 24 седмици пациентките използвали продукта 2 пъти дневно. Нивото на пигмента меланин било измервано преди терапията, след 1 месец, след 3 месеца и след 6 месеца с помощта на специалния уред Mexameter. Освен това, по време на всеки контролен преглед се определяли нивото на хидратация и еластичността на кожата с използването на апарата Reviscometer. При всички пациентки, прилагащи локалните препарати с азелаинова киселина се наблюдавало значително намаляване нивото на меланина, като най-голямо понижение на съдържанието на пигмента било отбелязано в първите 3 месеца от използването на продуктите. Комбинацията от 20% азелаинова киселина плюс бадемова, фитинова киселина и ферулова киселина, както и 4N-бутилрезорцин се оказала най-ефективна в премахването на неестетичните пигментации. 
Салицилова киселина
Важно предимство на салициловата киселина е свойството й да намалява възпалението след терапията, което снижава риска от появата на поствъзпалителна хиперпигментация и ускорява заздравяването на кожата (Mohamed et al. 2017). Съществуват клинични данни за добрата ефективност на комбинацията от бадемова и салицилова киселина. Това е свързано с факта, че бадемовата киселина прониква бавно в кожата, което я прави подходяща за чувствителна кожа, а салициловата киселина намалява поствъзпалителната пигментация (Gupta et al. 2006).
Хиалуронова киселина
Изключително популярната за хидратация на кожата хиалуронова киселина в съчетание с други киселини също може ефикасно да противостои на пигментациите (Ibrahim et al. 2015). Например комбинацията от хиалуронова и янтарна киселина е добро решение за подмладяване в зависимост от типа на стареене на кожата и наличието на пигментни петна.

200x133_res_dreamstime_xxl_39268342.jpg

ХИМИЧНИ ПИЛИНГИ
Химичният пилинг е най-ефективен в случаите на епидермални пигментни петна и може да се използва за лечение на хиперпигментации както в съчетание с други методи, така и като монотерапия. Популярно решение е пилингът Джеснер – комбинация от резорцин, салицилова и млечна киселина, който се прилага за корекция на хиперпигментацията още от 80-те години на ХХ век. Многобройните изследвания са доказали неговата ефективност (Sharquie et al. 2006, Lawrence 1997) – по-дълбоко проникване и по-силна ексфолиация на клетките от външните слоеве на кожата. Това дълбоко ексфолиране дава забележимо лющене в следващите 3-4 дни след процедурата. В рамките на 1 седмица се разкрива по-гладка и здрава кожа. Комбинацията на Джеснер пилинг с трихлороцетна киселина (35%) позволява на компонентите равномерно да проникнат в дълбочина на кожата. Прилагането на този вариант се препоръчва в случаите на дермална мелазма. Основният проблем на ниво дерма е рискът от появата на поствъзпалителна хиперпигментация и белези. Интересна модификация на пилинга е комбинацията с фитинова киселина, която не изисква неутрализация и е с висок профил на безопасност.

РЕТИНОИДИ
Ретиноидите са структурни аналози на витамин А (ретинол) и редуцират хиперпигментацията благодарение на няколко механизма – възпрепятстват транспорта на меланозомите към кератиноцитите, ускоряват отстраняването на меланина чрез увеличаване на епидермалния обмен и пряко инхибират ензима тирозиназа (Levy, Zeichner 2012). Използването на ретиноиди в качеството на монотерапия не се препоръчва, тъй като могат да предизвикат дразнене на кожата и възпалителна реакция, която да доведе до появата на поствъзпалителна хиперпигментация. 
Смята се, че ретиноидите възпрепятстват транскрипцията на тирозиназата,  блокират синтеза на меланин и инхибират тирозиназа-свързаните протеини TRP-1 и TRP-2. Доказано е, че за премахване на хиперпигментации ретиноидите са ефективни в комбинация с други препарати (млечна, аскорбинова киселина и др.). Най-често срещаната нежелана странична реакция е раздразнение на кожата, затова трябва да се използват внимателно и да се спазват всички препоръки на специалистите.

КОЗМЕЦЕВТИКА
В случаите на слабо изразена пигментация са подходящи съвременните козмецевтични препарати, съдържащи силимарин, арбутин, ресвератрол, алое вера, пикногенол, босвелия, алоерин, ниацинамид, аскорбинова киселина, екстракти от кафе, соя, зелен чай, орхидея, гроздови семки, морски водорасли и женско биле (Sundaram, Emer 2011, Pillaiyar et al. 2017, Kanlayavattanakul, Lourith 2017).
Арбутинът се извлича от растения, потиска съзряването на меланоцитите, инхибира активността на тирозиназата и е едно от най-широко използваните депигментиращи вещества в цял свят (Sarkar et al. 2013). Ниацинамидът (витамин B3) възпрепятства взаимодействието между кератиноцитите и меланоцитите (Hakozaki et al. 2003). Аскорбиновата киселина е естествен антиоксидант, който взаимодейства с медните йони в активната тирозиназа и действа върху различните стадии на меланогенезата за инхибиране образуването на пигмента меланин. Кафеената киселина също е антиоксидант, чийто депигментиращ ефект все още е недостатъчно изучен, но приложението на тази киселина се разглежда като алтернатива на лечението на мелазма (Hyeju et al. 2017).

МИКРОДЕРМАБРАЗИО
Диамантеното микродермабразио е процедура, подходяща за премахване на по-повърхностни пигментни петна. При тази процедура се извършва фина механична ексфолиация и отстраняване на повърхностния слой мъртви кожни клетки, ефикасно се редуцират и пигментациите, локализирани на ниво епидермис. Освен премахване на пигментните петна, процедурата гарантира ефикасно изглаждане на фини линии и умерено изразени бръчки, изравняване на тена, подобряване текстурата на кожата и възвръщане на жизнения  й тонус. Процедурата спомага и за производството на нов колаген и еластин, кожата става по-свежа, сияйна и видимо подмладена.

МИКРОНИДЛИНГ
Микронидлингът е миниинвазивен метод, който навлезе в практиката с цел да замести по-агресивните лазерни процедури. Процедурата позволява поставянето на депигментиращи продукти в дълбочина, освен това се постига изглаждане и уплътняване на кожата. Методът е безопасен – микроскопичните отвори в кожата, които оставят игличките на мезоролера или мезопистолета, зарастват бързо и това свежда до минимум риска от развитие на инфекции. 
Подходяща за всеки тип кожа, процедурата позволява не само ефикасно лечение на пигментните петна, но и премахване на други кожни несъвършенства, осигурява и видимо подмладяване. Микронидлинг не се прилага при наличие на раздразнения, възпаления и някои кожни заболявания.

IPL ТЕХНОЛОГИИ
Съвременните IPL апарати ефикасно отстраняват различни видове пигментни петна. Технологията е базирана на принципа на селективната фототермолиза – светлина с определена дължина на вълната прониква в кожата, абсорбира се от меланина и се трансформира в топлина, което води до разрушаване на по-тъмно оцветените клетки. В рамките на няколко седмици след терапията пигментните петна избледняват. Броят процедури е строго индивидуален и зависи от състоянието на кожата. Непосредствено след процедурата кожата на лицето е зачервена, усеща се и леко затопляне в третираните области, като тези реакции изчезват в рамките на няколко часа. Слънцезащитата с подходящ козметичен продукт с висок SPF е задължителна. Процедурата не само изравнява тена, но и видимо подмладява кожата.

ЛАЗЕРНИ СИСТЕМИ
Лечението на хиперпигментацията с помощта на лазерни системи се базира на принципа на селективното редуциране на пигмента меланин в епидермиса и дермата. Първо - меланинът е с широк абсорбционен спектър и второ - меланозомите имат кратко време на термична релаксация в диапазона 50-500 ns, което позволява ефикасно премахване на пигментните петна. За по-голяма безопасност и ефикасност при третиране на пигментации се препоръчват неаблативните лазерни системи, които са по-щадящи и отсъства възстановителен период. Особено подходящ за отстраняване на пигментните петна е Q-Switched Nd:YAG лазер (1064 nm), който осигурява много по-голяма енергия на единица площ и видим резултат при трудно лечимите пигментни образувания. Пигментациите, които не бива да се третират са меланоми и всички пигментни петна с неравни очертания. В тези случаи е необходимо пациентите да се консултират с дерматолог.
Аблативните лазери отстраняват постлезионални хиперпигментации и соларни пигментни петна, като пълен лазерен ресърфисинг не се извършва поради многото странични ефекти и твърде бавният възстановителен период. При третиране с аблативни лазери, след отпадане на крустичките от повърхността на кожата, резултатът е видим веднага, но се изисква задължителна фотопротекция, специални грижи, разбира се и съобразяване със съответния сезон

Свързани статии