На 31 март 2017 г. в Бест Уестърн Плюс Сити хотел, София се проведе първата част от специализирания курс за дерматолози ТРИХОЛОГИЯ, организиран от Дерматологична клиника „София“ и с любезната подкрепа на „Околаб“ ЕООД. Г-жа Ваня Петкова от „Околаб“ приветства участниците и сподели, че първият обучителен модул поставя началото на серия от надграждащи курсове под надслова „Растем заедно“, а д-р Росица Денчева откри първия специализиран курс за дерматолози и представи лекторите д-р Ани Цветанова и д-р Ивайло Петров.

В лекцията си „Косъм и структура. Космен цикъл“ д-р Цветанова разгледа ембриологията на космения фоликул, структурата на косъма, фазите на космения цикъл и контрола върху космения цикъл. Тя обърна внимание на двете нови фази: екзоген – фаза на изпадане на косъма през космения остиум в края на телогена (счита се, че е активен процес, изискващ енергия и сигнални молекули) и кеноген – времето от напускането на косъма от космения фоликул и излизането на повърхността на нов косъм (Lag-фаза или „феномен на празните космени фоликули“). Контролът върху космения цикъл се осъществява от хормони (полови, щитовидни и хипофизни), цитокини, хранителни вещества (сяра съдържащи аминокиселини – метионин и цистеин), витамини (витамините D, B и др.), микроелементи (цинк), както и от токсини и медикаменти.

„Диагностични методи при патологични състояния на косата и скалпа - лабораторни и хистологични изследвания“ бе лекцията на д-р Петров, който

акцентира върху снемането на анамнеза, клиничния преглед и базисните лабораторни изследвания. Алопецията е често срещано състояние (10% от наслението), което е източник на изключителен стрес за пациентите и затова е необходимо да се постави правилната диагноза, като трябва да се отчете и фактът, че значителен брой психосоциални заболявания могат да предизвикат косопад. Д-р Петров разгледа типовете косопад – телогенен ефлувиум, анагенен ефлувиум, андрогенна алопеция и цикатрициална алопеция, представи теста с издърпване на 50-60 косъма, обясни как се установява повишената чупливост при различни аномалии на косменото стъбло и какви лабораторни изследвания са необходими при наличие на косопад.

В лекцията си „Трихограма и трихоскопия“ д-р Цветанова разгледа неинвазивните, полуинвазивните и инвазивните диагностични методи, като обърна внимание на епилуминисцентната микроскопия (трихоскопия/ дерматоскопия) и дерматоскопските промени на косъма и кожата на скалпа. Трихограмата е микроскопски полуинвазивен метод в трихологията, който се използва при диагностиката на качествени (космени аномалии) и количествени промени на космите (косопад). Д-р Цветанова обясни как се провежда трихограмата и какви са недостатъците на този метод, както и кога се налага кожна биопсия (пънч-биопсия с диаметър поне 4 мм).

Бяха разгледани и терапевтичните подходи при различните типове космена патология – медикаментозно и оперативно лечение, психотерапевтични възможности в терапията на косопада, както и съвременните инжекционни методи – мезотерапия и плазмотерапия.

Специализираният курс за дерматолози завърши с представяне на специализирани продукти за коса, сред които особен интерес предизвика първият филър за коса DR.CYJ Hair Filler в света, разработен чрез иновативен пептиден комплекс за възстановяване растежа на косата и реконструкция на скалпа.

Подробен репортаж от събитието очаквайте в новия брой на сп. Beauty Woman.

Свързани статии