С напредване на възрастта признаците на стареене засягат не само лицето, но и шията и деколтето. За съжаление много жени обръщат внимание най-вече на лицето си и пренебрегват грижата за тези деликатни зони, които са не по-малки издайници на неумолимия ход на времето. Какви са съвременните методи за корекция на неестетичните проблеми, като фини линии и бръчки, пигментации и отпускане на кожата в областта на шията и деколтето? Как може да се подобри качеството на кожата в тези области, без да се прибягва до сериозни хирургични интервенции?

Особености на процеса на стареене в зоната на шията и деколтето
Хистологичните белези на стареене на кожата в областта на шията и деколтето се изразяват в хиперкератоза на роговия слой. На границата на базалната мембрана се наблюдава неравномерно разпределение и натрупване на пигмента меланин. В някои зони на дермата е налице дегенерация на колагеновите и еластиновите влакна, а в други нормалните колагенови влакна се заместват от колаген с увредени участъци. Клинично това се проявява като загуба на еластичност и намаляване на стегнатостта на кожата, появяват се фини линии и бръчки.
Кожата в областта на шията и деколтето е по-тънка и деликатна в сравнение с тази на лицето. В зоната на шията тя се поддържа от платизмата, която представлява широк плосък мускул, разположен непосредствено под кожата, по цялото протежение на шията, като покрива и долната третина на лицето. Началото на платизмата започва под ключицата върху повърхностната плоча на гръдната фасция, като се издига и заема целия антеролатерален участък на шията. Положителното е, че подкожният мускул поддържа кожата на шията изпъната и освобождава от натиск подкожните вени, а отрицателното е, че изтегля кожата на устния ъгъл надолу.
Върху платизмата има много тънка мастна тъкан и малко количество мастни жлези, което клинично се проявява като повишена сухота на кожата и склонност към лесно образуване на бръчки. В долните части на бузите и областта на брадичката обаче има натрупване на мастна тъкан, което води до неестетично отпускане и промяна в контура на лицето. В този случай поява на двойна брадичка може да се да наблюдава и при отсъствието на проблеми с наднорменото тегло, например при пациенти с ниско разположение на подезичната кост. При атония на платизмата се формират дълбоки пръстеновидни гънки, които са особено изразени върху страничните повърхности на шията.

200x133_res_dreamstime_xxl_99950279.jpg

Комплексен антиейджинг подход
Подходът при третирането на шията и деколтето трябва винаги да бъде комплексен и съобразен с индивидуалните особености на всеки пациент. Не бива да се пренебрегва домашната грижа, която е неразделна част от професионалните терапии. Сред активните компоненти, които трябва да съдържа продуктът за домашна грижа са хиалуронова киселина, DMAE, пшенични протеини, екстракти от соя и див ямс, витамини, антиоксиданти и др.
Няколко пъти годишно се препоръчва прилагането на специфичен масаж в зоната на шията, деколтето и врата, който стимулира кръвообращението и има общоукрепващ ефект върху целия организъм.
През есенно-зимния период редовно трябва да се провежда химичен пилинг, специално съобразен с деликатната зона на шията и деколтето. В състава на повърхностните химични пилинги традиционно са включени АНА киселини (гликолова, млечна, пирогроздена, бадемова, лимонена), като се препоръчва курс от няколко процедури с интервал една седмица. Процедурата е изключително лесна за изпълнение и много ефикасна. При повърхностния химичен пилинг се отстранява само най-горния рогов слой на кожата и се стимулира клетъчното обновяване. Също така се стимулират нервните окончания, разположени в епидермиса, което води до активиране на фибробластите за синтез на нов колаген, еластин и хиалуронова киселина. Повърхностният химичен пилинг гарантира изравняване на тена, подобряване текстурата на кожата, лек лифтинг ефект и изглаждане на фините линии и умерените бръчки в областта на шията и деколтето.
При по-дълбоки бръчки, отпускане на кожата и наличие на пигментни петна се препоръчва провеждане на среднодълбок химичен пилинг с трихлороцетна киселина (ТСА). Предвид анатомията на областта на шията, концентрацията на ТСА не трябва да надвишава 15%. Трихлороцетната киселина прониква до базалната мембрана на епидермиса. В резултат се увеличава дебелината на шипчестия слой епидермални клетки, а клинично това се проявява като значително намаляване на отпускането, изглаждане на бръчките и подобряване тургора на кожата. За да се избегнат усложненията при химичния пилинг с ТСА се нанасят не повече от 2 слоя. При провеждане на процедурата са възможни неприятни усещания от действието на киселината при по-висока чувствителност на кожата (усещане за парене и/или щипане).
Днес повечето специалисти предпочитат да работят с иновативни среднодълбоки пилинги, при които болезнеността и неприятните усещания по време на процедурата са сведени до минимум. В състава на тези пилинги са включени фенол с ниска концентрация, който има обезболяващо действие, както и сапонини, L-аскорбинова киселина и други активни съставки. Благодарение на специално подбраните активни компоненти се увеличава кожната пропускливост, налице е и по-бързо възстановяване след процедурата – в рамките на 5 до 7 дни. Резултатът е свежа, красива и с равен тен кожа в областта на шията и деколтето. Както след всеки химичен пилинг използването на слънцезащитни продукти с висок SPF е задължително с оглед избягване на риска от поява на пигментации.
На седмия ден след среднодълбокия пилинг може да започне прилагането на инжекционни процедури за стягане и лифтинг на кожата в зоната на шията и деколтето. При пациенти с мастни натрупвания в областта на брадичката се въвеждат специални мезококтейли, предназначени за премахване на излишните мазнини и ремоделиране на лицевия контур. Мезококтейлите съдържат кофеин, L-карнитин, артишок, гинко билоба, фукоксантин и други компоненти и могат да се въвеждат с помощта на мезоролер, мезопистолет или инжекционна мезотерапия. Друга процедура за премахване на двойната брадичка е инжекционната липолиза, при която въвеждането на липолитичния препарат (дезоксихолева киселина) е в подкожната мастна тъкан. Дезоксихолевата киселина разрушава мембраната на мастните клетки и разгражда мазнините, съдържащи се в тях, които се извеждат по естествен път от организма. Веднъж разрушени, адипоцитите не могат да съхраняват или натрупват мазнини отново.  

200x133_res_dreamstime_xxl_56818699.jpg200x133_res_dreamstime_xxl_57194883.jpg

За постигане на лифтинг ефект в зоната на шията и деколтето се използват препарати, съдържащи диметиламиноетанол (DMAE). DMAE е предшественик на ацетилхолина, действа върху холинергичните рецептори на фибробластите, което стимулира съкращаването на цитозолните миофиламенти. Освен това DMAE регулира кожните възстановителни процеси, предизвиква вазодилатация на кръвоносните съдове и подобрява кръвоснабдяването на кожата.


Днес благодарение на комбинацията от модерни и иновативни терапии се постигат видими и дълготрайни резултати за клиентите и пациентите – гладка, нежна и подмладена кожа на шията и деколтето, без оперативна намеса и при отсъствието на дълъг възстановителен период. 

Свързани статии