В края на 2017 г. д-р Росица Денчева, основател на клиника Reverse, обяви началото на един нов проект – Център за бременни жени. Каква е идеята на проекта, какви цели си поставя и как ще помогне на дамите – отговор на тези и други въпроси дава д-р Росица Денчева, специалист дерматология и венерология.
Д-р Денчева, бихте ли разказали повече за Центъра за бременни в клиника Reverse?
Това е един проект, който от много години нося в съзнанието си и създаването на който е продиктувано от големия ми интерес към предоставянето на помощ на жените в периода на бременността и в седмиците, непосредствено след раждането. Щастлива съм и аз, и екипът на клиниката, че дойде време да го представим и нямаме търпение да започнем активна работа по него.


Как се роди тази идея и как смятате да я развиете? 
Всъщност интересът ми към проблемите на бременните жени датира още от времето, когато започнах да работя като лекар. Тогава започнах първото си голямо проучване с научна цел и то беше фокусирано върху аспект от здравословните проблеми на жените именно в този период от живота. Като резултат от това проучване преди години се появи и дисертационната ми работа на тема „Влияние на сифилиса върху бременността“. От години обмислях идеята за създаване на център за жени с проблеми с кожата и косата в периода на бременността и след раждането. С тази инициатива, която условно нарекохме Център за бременни, бихме искали да подкрепим жените по време на бременността и след раждането. Знаем, че чрез този проект ще можем да покажем, че всички възникващи в този период кожни проблеми могат да бъдат решени чрез съвременните терапевтични средства и лазерни системи.


Кои са най-често срещаните проблеми, с които идват дамите по време или след бременност?
Няколко са най-честите проблеми в хода на бременността и периода след раждането. Проблемите през тези периоди са преди всичко физиологични и са свързани с естествените процеси, които настъпват в женското тяло.
Една от най-често наблюдаваните промени е засилването на пигментацията – по лицето или в някои конкретни зони по тялото. Тези промени обичайно се нормализират спонтанно след раждането и често ние препоръчваме на жените да изчакат няколко месеца преди да пристъпят към опити за изсветляването им.
Кафявите петна по лицето, известни като мелазма (хлоазма), имат тенденция да се задържат след периода на бременността и налагат лечение. 
Друга честа проява на кожни промени по време на бременност е появата на разширени вени по краката и тялото. Смята се, че това е проява на физиологичните промени в хода на бременността и зависи от променените нива на женските полови хормони, както и вследствие повишеното налягане от нарастващия плод върху кръвообращението в таза и долните крайници.
Много от жените съобщават за увеличаване на броя и размерите на бенките по кожата на тялото. Освен бенките се установяват често и различни типове брадавици по тялото и крайниците, като най-често подобни изменения се наблюдават по кожата на сгъвни повърхности – шия, аксиларни зони, слабини и др. Тази тенденция изисква редовен преглед на бенките и при установяване на рискови такива, те да бъдат премахвани. В резултат на променената плътност и еластичност на кожата по време на бременността често се появяват стрии, които остават постоянно и принуждават много от жените да търсят метод за ефективното им премахване. Отпускането на кожата е един от основните проблеми, които настъпват физиологично в хода на бременността и често е съпроводено от неравномерно разпределение на мастните депа. Тези проблеми са естетични по характера си, но притесняват немалко жени и ги карат да търсят съвременни и ефективни методи за справяне с тях.
Косопадът е един от най-честите процеси през периода след раждането. Той е физиологичен по характера си и се обяснява с хормоналните процеси по време на периодите на раждане и кърмене и възстановяването на организма впоследствие. Макар и не от основно значение, това е един от проблемите, които смущават в най-голяма степен жените в периода след раждане и ги карат да търсят специализирана лекарска помощ. Оценката на косопада в този период изисква допълнителни изследвания, за да бъдат изключени и други причини за падане на косата. 


Всички тези проблеми имат ли решение? Разкажете ни накратко какво предлага съвременната естетична дерматология за всеки проблем?  
Да, за щастие всички изброени по-горе проблеми имат своето възможно лечение чрез средствата на съвременната медицина и в частност чрез методите на естетичната дерматология. По отношение на косопада разполагаме с медикаменти за външно приложение, както и с разнообразни средства за мезотерапия и плазмотерапия, които да подпомогнат процеса на активиране и стимулиране на космения растеж. Пигментациите по кожата могат да бъдат лекувани чрез локални средства, лазерна терапия или мезотерапия. Химическият пилинг също може да се използва като средство за намаляване интензивността на пигментацията. Появяващите се по време на бременност множествени доброкачествени брадавички по кожата също могат да бъдат лекувани чрез различни методи – най-често чрез лазерна терапия или отстраняване чрез ток (известен като електрокоагулация). Разширените вени и доброкачествени съдови изменения се лекуват успешно със съвременните средства за лазерна терапия. При поява на стрии и отпуснатост на кожата е възможно да се приложат както съвременните апаратни методи за стягане на кожата като лазерна или радиочестотна терапия, така и мезотерапия.


Казват, че често жените изпадат в депресия след бременност. Предвид вашия опит, смятате ли, че промяната във визията и гореизбоените проблеми са предпоставки за това състояние? 
За съжаление следродилната депресия е често срещано физиологично явление в периода след раждането. Нерядко обаче, видимите промени по кожата и косата в периода на бременността и след раждането са основа за допълнителни психологични промени, които могат да нарушат емоционалния баланс на жената. Така възникващите в тези периоди изменения по кожата могат да се явят като допълнителен фактор за задълбочаване на състоянието на потиснатост и депресия.


Влияе ли бременността на самочувствието на жените? 
Бременността е физиологичен период в живота на жената, през който от една страна настъпват физиологични и възможни болестни промени, а от друга страна под влияние на хормоналните промени са възможни и психологически реакции. Съвкупността от промените по тялото и емоционалните изменения често влошава самочувствието на жените както в периода на бременността, така и в периода след раждането. Като цяло обаче бременността е щастлив период в живота на жената, изпълнен с много очаквания и надежди.


Какво могат да очакват жените от центъра за бременни и екипа на Reverse?
Най-голямото и искрено желание на нашия екип е да подадем ръка на жените, които изпитват физиологичен или обусловен от болестни причини дискомфорт. Ние разбираме, че често и емоционалните проблеми в хода на бременността са основа за появата на част от оплакванията. Благодарение на познанията си в областта на съвременната терапевтична и естетична медицина и доброто технологично оборудване, ние сме готови да предоставим на жените в периода на бременността и след раждането своята високоекспертна консултативна грижа. С помощта на високотехнологичното ни оборудване можем да предложим възможности за справяне с естетичните проблеми, възникващи при кожата и косата в този деликатен за жената период.

Свързани статии