Локализираните мастни натрупвания в определени зони на тялото причиняват промени в неговите контури и цялостна дисхармония. Тези натрупвания не са свързани с излишни килограми и се наблюдават при хора с нормално тегло. Методът интралипотерапия е разработен специално за приложение на адипоцитолитичния препарат Aqualyx, който притежава избирателно действие върху мастната тъкан и ефикасно отстранява локализираните мастни депа.

Мастните депа се формират в периода на половото съзряване в резултат от пренастройване функциите на ендокринните жлези и ролята им е свързана с допълнителен синтез на полови хормони. След приключване на половото съзряване те губят функционалното си значение, уплътняват се и се отграничават от останалите тъкани чрез съединителнотъканни повлекла. Над тези локални отлагания се намира подкожната мастна тъкан. Различните диети и фитнес упражненията въздействат само върху подкожната мастна тъкан, а локализираните мастни натрупвания остават незасегнати.

Методът интралипотерапия няма увреждащо действие върху кожата и мускулите, когато е извършен правилно. Същността му се състои във въвеждане на препарата със специална игла с дължина 7-10 см (Lipoinject) директно в мастните натрупвания при използването на инжекционна техника тип „ветрило“. Това позволява с една инжекция да се обхване площ до 20 кв.см. Времетраенето на процедурата е около 20–30 минути. В зависимост от големината на третираната зона могат да се инжектират от 1 до 5 ампули (максимум 5 ампули). Важно е да се отбележи, че с този метод не се свалят излишни килограми, а се намаляват обиколките на тялото.

Aqualyx се използва за естетични корекции на двойна брадичка, корем, паласки, бричове, външна и вътрешна част на бедрата, вътрешна част на коленете, горна част на ръцете, както и при гинекомастия.

Intralipotherapy2.jpg


Състав и механизъм на действие на Aqualyx
Препаратът Aqualyx е разработен в University of Ferrara, Италия от д-р Паскуале Мотолезе, вицепрезидент на Италианското дружество по естетична медицина и хирургия. Aqualyx притежава европейски сертификат за качество, предлага се във флакони по 8 мл и представлява безцветен или бледорозов гелообразен разтвор. Продуктът е биосъвместим, основната му активна съставка е натриев деоксихолат, а допълнителните компоненти са полимер на галактозата, физиологичен разтвор и малко количество лидокаин. Натриевият деоксихолат разгражда мазнините и частично разрушава самите мастни клетки, които се извеждат по естествен начин от организма. Действието на активния компонент започва веднага и продължава не повече от 5 минути. Но благодарение на геловата форма, солта на деоксихолевата киселина, свързана с галактозата се освобождава постепенно. Затова действието на процедурата продължава около 20 дни, след което се оценява постигнатия резултат и дали има необходимост от повторно въвеждане. За отстраняване на двойна брадичка се препоръчват 1-2 процедури, а за различните зони от тялото (в зависимост от площта и обема на депонираните мазнини) може да са необходими 3-5 процедури с триседмичен интервал между инжекциите.

Странични ефекти
Веднага след въвеждане на Aqualyx се наблюдава хиперемия на кожата, дискомфорт и парене, които изчезват в рамките на няколко часа. В продължение на няколко дни се наблюдават оток и хематоми.
Възможните усложнения след процедурата (образуване на бучици в подкожните структури и неравности по повърхността на кожата в местата на въвеждане на Aqualyx) се дължат на неправилно инжектиране на препарата и разпространението му под кожата вместо в локализираните мастни натрупвания.

Противопоказания
Интралипотерапията не се препоръчва при кожни заболявания и възпалителни процеси в зоните на въвеждане на препарата, нарушения в кръвосъсирването, захарен диабет и други ендокринни заболявания, бременност и кърмене, алергии и системни автоимунни заболявания, нарушения във функциите на черния дроб и бъбреците, инфекциозни заболявания, сърдечна и/или белодробна недостатъчност.

Какво е необходимо да знаят пациентите?
Задължително е носенето на компресивно бельо в продължение на една седмица. Необходим е прием на 2 л вода дневно за бързото отделяне на разградените мазнини и извеждането им от организма. Лимфодренажен масаж може да се приложи 1 седмица след процедурата. 10 дни след интралипотерапията  не се препоръчва посещение на сауна, парна баня и солариум, забранени са и всички топлинни процедури.

Методът интралипотерапия бързо набра популярност благодарение на минималната си инвазивност, както и отсъствието на сериозни странични ефекти при правилно провеждане на процедурата. Спазването на балансиран хранителен режим и добра двигателна активност гарантират запазване на ефекта от интралипотерапията за дълъг период от време.  

Intralipotherapy5.jpg

Свързани статии