На 18 юни 2017 г. в хотел Рамада се проведе специализиран мастерклас Anti-age, посветен на борбата с белезите на стареене и най-новите тенденции, насочени не само към решаване на естетичните проблеми, но и към запазване качеството на живот с напредване на възрастта. Мастеркласът бе организиран от сп. Beauty Woman и протече в 2 части – теоретична и практическа. В теоретичната част бяха разгледани различните аспекти на остаряването и съвременните методи за въздействие и превенция на този процес. Практическата част даде възможност на козметиците да вземат участие в демонстрациите на най-новите антиейджинг терапии, разработени от водещи брандове в областта на козметологията и естетиката.

_DSC0893.jpg

Д-р Валентина Брощилова, старши асистент в Катедрата по дерматология и венерология, Медицински факултет, МУ – София, представи лекцията „Патофизиология на стареенето“, в която разгледа фенотипните характеристики на стареенето, времевите регулатори на биологичните процеси, теорията на свободните радикали и протеиновата теория за процеса на стареене. Д-р Брощилова обясни подробно структурните и функционалните изменения в епидермиса, дермата и хиподермата, които настъпват с напредване на възрастта. Наблюдава се и намаляване на мастната и костната тъкан. Тези процеси водят до промени в обема и контура на лицето. Стареенето е свързано с въздействието на екзогенни (UV радиация, тютюнопушене, рестриктивно хранене, хормонални процеси, хронични системни болести, чести мимики, гравитация) и ендогенни фактори (генетични, хипергликемизация, активна полова функция).

_DSC09301.jpg

„Най-нови тенденции и открития в антиейджинг медицината“ бе лекцията на д-р Анелия Здравкова, дерматолог в Jewel Skin Clinic, която разгледа новостите, представени на 15-тия Световен конгрес по естетична и антиейджинг медицина – АMWC 2017, проведен в Монако. Остаряването е нормален биологичен процес, но не бива да бъде съпътствано от неестетичен външен вид. Д-р Здравкова представи новата система Next Human, която е решителен пробив в грижата за здравето и в постигането на красива визия. Целта е да се постигне позитивно остаряване и да се намалят отрицателните последствия, които прогресират във времето.

_DSC0950.jpg

Доц. д-р Малина Петкова, ендокринолог в УБ „Лозенец“ – София представи лекцията „Концепцията антиейджинг“, в основата на която е оптимизиране процеса на остаряването. Антиейджинг лечение е всеки подход, който цели да намали патологията в късните години от човешкия живот и е базирано на схващането, че остаряването е болестен синдром. Основна цел е повишаване качеството на живота, а не само неговата  продължителност. В лекцията си доц. Петкова обърна внимание, че поддържането на хормоните на нива, подобни на тези при млади хора би имало огромно значение и разгледа ролята на половите (естрогени, прогестерон и тестостерон) и други ключови хормони (DHEA, соматотропин, мелатонин) в цялостната антиейджинг стратегия, както и възможностите на хормонозаместителните терапии за забавяне процесите на стареене и осигуряване на по-качествен живот. Новата парадигма е т.нар.

регенеративна ендокринология или възстановяването на младите (оптимални) хормонални нива, което е крайно необходимо за превантивната медицина, лечение на заболяванията и поддържане на нормално качество на живот.

_DSC0991.jpg

Фирмените презентации започнаха с темата „Нова тенденция в слънцезащитата от BIODERMA“, представена от Венета Трифонова, медицински и маркетинг мениджър BIODERMA България, която запозна аудиторията с уникалните предимства на слънцезащитната серия Photoderm – биологичен подход (максимална клетъчна защита), широкоспектърна защита (оптимално съотношение UVB / UVA ),  адаптирана слънцезащита (специфични продукти в зависимост от състоянието на кожата), оптимална толерантност (хипоалергенни, без парабени продукти) и иновативни , разнообразни и сетивни текстури (хомогенно разпределение на филтрите). Тя представи иновацията на BIODERMA в слънцезащитата за проблемна кожа - продуктът Photoderm Nude Touch SPF 50+, който осигурява ефект на „непокрита кожа“, силно матира и ефикасно заличава несъвършенствата.

_DSC0054.jpg

„HydraFacial терапии в комбинация с антиейджинг процедури“ бе презентацията на фирма „БулМед Консулт“, представена от д-р Иван Пеев, специалист дерматовенеролог и медицински управител на дерматологична клиника AestheLine. Д-р Пеев акцентира върху невероятните възможности на апарата HydraFacial за решаване на различни кожни проблеми, обясни петте стъпки на терапията – ексфолиация, химичен пилинг, екстракция, регенерация и  хидратация, както и съчетаването на терапията HydraFacial с антиейджинг процедури за осигуряване на видим и дълготраен подмладяващ ефект. Терапията HydraFacial успешно се комбинира с 3D и 4D лазерно подмладяване, химически пилинг с TCA, дермаролер, лазер или IPL за лечение на акне, мезотерапия, плазмотерапия и фотоподмладяване.

_DSC0120.jpg

Борислав Ковачев, бизнес консултант в „БулМед Консулт“ представи Antera 3D - иновативно устройство, което позволява реално и напълно точно измерване на измененията по кожата като бръчки, зачервявания, белези, текстура, пигментации., Antera 3D е мощен маркетингов инструмент за увеличаване на продажбите, предоставя пълен анализ на състоянието на кожата и повишава удовлетвореността на пациентите.

17820751_1477147845650305_485788060_n.jpg

Д-р Емил Бърдаров, дерматолог представи лекцията „Високотехнологични решения за козметичната практика“, в която постави акцент върху изключителните резултати, постигани с помощта на иновативния апарат Alma Beauty Reboost и уникалната антиейджинг концепция на Teoxane Cosmeceuticals. Alma Beauty Reboost гарантира естествена красота, постигана чрез върхови медицински технологии. Съчетава внимателната естетична грижа и възможностите, опита и клиничния успех на световноизвестната медицинска естетична компания Alma Lasers. Апаратът ефикасно решава проблеми с пигментни и възрастови петна, омазняване, дехидратация, фини линии и бръчки, загуба на еластичност на кожата при използване на серумите Хиалуронова киселина (HA), Колагенов, HGF Youth и Витамин C. Добрата козметична програма е ключът към подобряване и удължаване  на ефекта от естетичните процедури. Teoxane Cosmeceuticals е уникална антиейджинг концепция, която осигурява премиум грижа и следните таргетирани ползи за кожата: възстановяване и подсилване на кожната бариера, успокояване на възпаленията, хидратация, изглаждане на кожата и възвръщане на сияйния й тен. Продуктите на Teoxane Cosmeceuticals съдържат RHA (еластична хиалуронова киселина) като в инжекционните формули на Teosyal. RHA е патентована кръстосано-свързана хиалуронова киселина, която се интегрира по-лесно в кожата и е по-устойчива на разграждане от свободната хиалуронова киселина. Teoxane Cosmeceuticals е перфектният комплимент към естетичните и козметичните процедури.

_DSC0158.jpg

„Filorga Lab - холистичен подход“ бе презентацията на д-р Мария Тончева, CEO Ексклузивен вносител на FILORGA за България, която представи Laboratories Filorga – френският лидер в естетичната медицина, марка, която повече от 40 години създава медицински продукти, посветени на съхраняване младостта на кожата и забавяне процеса на стареене. Холистичният подход изисква внимателна, системна и комплексна грижа за кожата. Д-р Тончева разгледа адаптирани и комбинирани решения за третиране на всички слоеве на кожата: повърхностен (козметика и глюконолактонов пилинг – могат да се използват ежедневно), повърхностен и среден (мезотерапия, LED, PRP – прилагат се на 3 месеца) и дълбок (дермални филъри – веднъж годишно). Тези решения подобряват качествата на кожата и възвръщат естествените й здравина, еластичност, хидратация и блясък. Професионалните пилинги на Filorga са с уникална концепция, съчетават висока толерантност и ненадмината ефективност. Представляват комбинация от активни съставки и включват внимателно избрана киселина за специфично лечение – бадемова, гликолова, фитикова и лимонена, плюс глюконолактон. 

Първият сертифициран продукт за мезотерапия NCTF135 е създаден от д-р Мишел Торджман, лекар по естетична медицина и основател на Laboratories Filorga. NCTF (New Cellular Treatment Factor) е приет за златен стандарт в мезотерапията и представлява ексклузивен комплекс от 54 активни съставки с биологичен произход. Filorga предлага NCTF в 2 форми с идентичен състав и различна концентрация на свободна хиалуронова киселина: NCTF135 HA за дълбока кожна ревитализация при зряла кожа, загуба на еластичност и бръчки и NCTF135 при по-млада кожа със сивкав тен и повърхностни линии. Наличен е и M-HA10, който съдържа свободна хиалуронова киселина и е подходящ при силна дехидратация, загуба на еластичност и фини линии. МESO-NEEDLING е програма за мощно клетъчно стимулиране, съчетаваща механична (висш клас мезоролер) и биологична стимулация (супермощен NCTF135). Мезоролерът позволява провеждането на иновативна подмладяваща процедура, благодарение на тъканната стимулация, създаването на микроканали и перфектното проникване на ингредиентите на NCTF 135. 
Д-р Тончева представи и патентования апарат CRYOLED на Laboratories Filorga, съчетаващ криотерапия и фототерапия и гарантиращ изглаждане и стягане на кожата, възвръщане на естествения блясък и преоформяне на лицевия контур.

Untitled-1.jpg
Практическата част включваше демонстрации на най-новите антиейджинг процедури на водещи брандове в областта на козметиката и естетиката, като Alma Beauty, Medik8, Mesosystem, Alissa Beaute, Oxyenergy, Fusion Meso, Ericson Laboratoire, Dr Renaud, Skeyndor, Filorga, Selvert Thermal и др. Бяха показани подмладяваща процедура за лице с първия у нас апарат с микровибрации Ендосфера, терапия с иновативния апарат HydraFacial, както и мезотерапия с Conjonctyl – единственият сертифициран органичен силиций за инжекционна употреба, който може да се въвежда изключително прецизно и с помощта на електронния мезопистолет Pistor Eliance. Присъстващите козметици взеха активно участие в демонстрациите и имаха възможност да изпробват нови техники и методи за ефективно премахване на следите на времето, които ще им помогнат да предоставят иновативни антиейджинг терапии на своите клиенти, гарантиращи безопасни и сигурни резултати в борбата с неумолимия ход на времето.

Свързани статии