На 13 ноември 2016 г. в столичния хотел „Рамада“ се проведе първият по рода си симпозиум за фризьори на тема „Проблемен скалп“, организиран от сп. Beauty Woman и www.saloni.bg. На събитието присъстваха професионалисти от цяла България, желаещи да обогатят и разширят познанията си, да се запознаят с най-новите тенденции в лечението и профилактиката на различни заболявания на скалпа, за да могат да предоставят правилни и адекватни съвети на своите клиенти. Симпозиумът премина при засилен интерес и даде отговори на на актуални въпроси и проблеми, с които фризьорите ежедневно се сблъскват в своята практика.

Д-р Валентина Брощилова разгледа темата „Заболявания на скалпа – атопична кожа, гъбични заболявания и др.“, в която подробно представи различните заболявания на скалпа, хистологичната оценка, клиничната картина и възможностите за лечение и профилактика. Д-р Брощилова обърна специално внимание как да се разграничават заболяванията и кои от тях задължително изискват консултация със специалист дерматолог, като даде и многобройни примери от своята практика.

В лекцията си „Видове косопад и тяхното лечение“ д-р Росица Денчева акцентира върху причините за косопада, разгледа в детайли видовете косопад и клиничната им картина при жените и мъжете и даде съвети и насоки за тяхното лечение. Тя обясни как протича диагностиката на косопада, какви лабораторни изследвания са необходими за уточняване на вида косопад, както и съвременните методи за третиране на този проблем при представителите и на двата пола. Д-р Денчева демонстрира наживо мезотерапия за лечение на косопад - един от модерните методи за предотвратяване загубата на коса.

„Себореен дерматит или сух скалп?“ бе лекцията на д-р Иван Пеев, който разгледа причините за появата на себореен дерматит (колонизация с Malassezia, активация на мастните жлези и генетична предразположеност), патомеханизма и клиничната картина на заболяването. Д-р Пеев представи и терапевтични схеми за лечение на себорейния дерматит с различни медикаменти и даде насоки на фризьорите как да се справят с проблема и какви съвети и терапии да предложат на своите клиенти.

Д-р Клементина Господинова представи лекцията „Контактен дерматит от парафенилендиамин. Професионална екзема по ръцете“, в която акцентира върху отключващите фактори за появата на заболяването, епидемиологията и клиничната картина. Д-р Господинова обърна внимание върху профилактиката на контактния дерматит от парафенилдиамин - вещество, което се съдържа в 2/3 от боите за коса (тъмни и перманентни) и уведоми присъстващите за Националната кампания под егидата на БДД за безплатни алергологични тестувания на пациенти с кожни алергични оплаквания.

На симпозиума бе представена новата гама продукти Bariederm на френската дерматокозметична марка URIAGE - експертна дерматологична грижа на основата на уникална термална вода. Продуктите са с клинично доказана ефикасност, оптимална толерантност и изключителни козметични качества. Иновативната гама Bariederm осигурява ефективно лечение и надеждна превенция на контактния дерматит.

По време на събитието бе представена и иновативна платформа qLibra, която осигурява web присъствие без усилие за козметични и фризьорски салони. Фризьорите имаха възможност да се запознаят с предимствата на пакетите „Лесно начало“, с които се запазва ниската цена на една комплексна услуга с всичко необходимо за изграждането на добър и съдържателен уебсайт.

Г-жа Славка Георгиева, управител на „Виталити клуб“ представи иновативната боя за коса Zero на професионалната италианска козметика Vitalitys. Zero не съдържа парафенилдиамин и освен блестящ наситен цвят, осигурява ефикасна грижа за косата и е подходяща и за най-чувствителния скалп. Г-жа Георгиева презентира и специално разработените спа терапии на марката за решаване на различни проблеми, като косопад, пърхот, прекомерно омазняване на скалпа и др.

Г-н Бойко Куртев, управител на Eugene Perma България представи темата „Бизнес планиране на фризьорския салон“, като даде различни примери за ценообразуването във фризьорския бизнес. Изключително практична лекция за подобряване конкурентноспособността на салона в днешния динамичен свят.

Подробен репортаж за събитието очаквайте в новия брой на сп. Beauty Woman.

Свързани статии