В началото на юли в столицата отвори врати Аюрведа клиник София – първата клиника предлагаща медицински консултации и автентично аюрведично лечение, изцяло провеждани от индийски лекари и терапевти. Клиниката е продължение на успешната дейност с приложение на аюрведична медицина в Апартхотел Лъки Банско. Аюрведа клиник София предлага невероятни възможности за профилактика и лечение на заболявания по изцяло природосъобразен начин, подобряване на цялостното здравословно състояние, възстановяване на жизнения тонус и зареждане с нова енергия.

Аюрведа клиник София бе създадена заради големия интерес към автентичното аюрведично лечение, което д-р Махеш Гарже провежда два пъти годишно на пациенти в Апартхотел Лъки Банско. Клиниката в София разполага с 3 кабинета, в които се извършват аюрведичните процедури, кабинет за класически масажи и кабинет за консултации. Цялото аюрведичното оборудване е доставено от Индия.

Екипът се състои от д-р Махеш Гарже, д-р Мохини Гарже, квалифицирани индийски терапевти и кинезитерапевт за стандартните масажи. Д-р Махеш Гарже и д-р Мохини Гарже са дипломирани лекари с голям опит, завършили са университет за класическа медицина и впоследствие университет за лечение с Аюрведа. В аюрведичното лечение и терапиите се използват само оригинални продукти, произведени от най-добрата фирма в Индия.

Пациенти могат да бъдат както хора с различни заболявания, така и тези, които нямат текущи оплаквания, но искат да живеят по-здравословно, да проверят актуалното си състояние, да получат ценни съвети за цялостно подобряване на начина си на живот.
Трябва да се подчертае, че в случая не става въпрос за спа център, аюрведичните терапии са на първо място лечебни и въздействат много по-силно върху човешкото тяло в сравнение със спа процедурите. Затова пациентът не избира сам терапията, на която да се подложи, а първо задължително прави консултация с нашите лекари.

Консултацията се извършва в кабинета на д-р Махеш Гарже, като задължително се прави пулсова диагностика, която в Аюрведа е един от основните методи за диагностициране и определяне цялостното състояние на организма. Ако пациентът разполага с актуални изследвания или епикризи, може да ги носи със себе си, за да се запознае лекарят с медицинската му история, но не това е водещото при диагностиката. Диагностиката в Аюрведа е много по-различна от тази в традиционната медицина – аюрведичният лекар не използва апаратура, а методите на пулсовата диагностика и определяне на водещите енергии на пациента и евентуалния техен дисбаланс. Именно дисбалансът на някоя от енергиите в тялото (Вата, Питта и Кафа) води до появата на болестен процес или заболяване.

След диагностиката лекарят изготвя строго индивидуален план за лечение на конкретния пациент, който може да включва вътрешен прием на автентични аюрведични билкови продукти и/или терапии, както и подходящ хранителен режим. Могат например да дойдат двама пациенти, диагностицирани от традиционната медицина с едно и също заболяване, но да им се назначи различно аюрведично лечение.
Важно е да се отбележи, че се поддържа постоянна обратна връзка с пациентите, за да може да се проследява тяхното състояние.
Основната и най-съществена разлика между аюрведичната и традиционната медицина е, че в Аюрведа се търси и лекува причината на заболяването, а не неговите симптоми, както е при традиционната медицина.

Аюрведа е емблемата на индийската традиция в медицината, зародила се е преди поне 3000 години. От тогава до днес нищо не се е променило в аюрведичното лечение, което е изключително показателно за високата му ефективност. С Аюрведа могат да се лекуват много разнородни типове заболявания, защото лекарите нямат тясни специализации, те изучават както традиционна, така и аюрведична медицина. Аюрведичното лечение може да се съчетава с методите на традиционната медицина. Например пациент със сърдечни проблеми, който взема лекарства за сърцето, продължава да ги приема по време на аюрведичното лечение, но лекарят ги е взел предвид и е назначил подходящите аюрведични продукти и/или терапии.

Клиниката предлага и разкрасителни терапии – масажи и пилинг процедури за лице и тяло, които въздействат изключително обновяващо на кожата. Разкрасителните процедури не са основната част от Аюрведа, защото самото аюрведично лечение, вътрешното пречистване на тялото от токсини и правилният хранителен режим възвръщат доброто здраве, младост и красота.


За контакти:
Аюрведа клиник София
гр. София, бул. Янко Сакъзов 30
тел.: 0800 10 444, 0999 222 555
www.ayurvedasofia.bg

Свързани статии