Флотацията или плаването в спа капсула е иновативна уелнес процедура, която ни позволява да се откъснем от напрегнатото ежедневие, умората и стреса, за да се потопим в едно вълнуващо преживяване.
През 1960 г. американският учен и изследовател Джон Лили след многобройни опити открива теорията си за флотационната терапия в капсула или басейн, пълни с разтвор на епсомова сол (магнезиев сулфат), чиято температура е близка до телесната (36°С). На практика за няколко минути тялото подложено на въздействието от флотацията достига такава степен на отпускане, която може да се постигне само при дълбока медитация. Самият Лили забелязал, че неговите студенти, които доброволно се включили в опитите му с голям ентусиазъм и желание се подлагали на неговия експеримент.
Няколко години по-късно НАСА използват процедурата флотация за симулации на състояние на безтегловност и изолация за космическите изследвания.
На английски терминът е Float или Floating, което в буквален превод означава задържам се на повърхността на водата. Някои източници превеждът термина и като флотация. Престоят в стаята или в други случаи кабината за флотация ни връща към състоянието, в което сме били в майчината утроба. В стаята има басейн с високо съдържание на соли, които поддържат тялото на повърхността. Помещението е достатъчно просторно, за да се предотвратят всякакви клаустрофобични усещания. Температурата на водата е като телесната с цел максимален комфорт. Освобождаването от въздействието на гравитацията, както и изолирането от всякакви дразнители от външния свят има изключителен оздравителен ефект върху човешкия организъм. Приятната музика и декоративното осветление увеличават още повече релаксиращия ефект. Процедурата води до незабавна релаксация с дълготраен ефект – 1 час се равнява на 4 часа сън!
По време на флотацията в човешкия организъм протичат процеси, които водят до този изключителен антистресов ефект. Стимулира се производството на ендорфини – „хормони на щастието”, които премахват умората, хроничната болка и подобряват част от функциите на мозъка, свързани с паметта. Изчистват се всички стрес предизвикващи хормони от тялото (адреналин, кортизол, АСТН), както и млечната киселина и се заменят с ендорфини. Кръвоносните съдове и капиляри се разширяват, което подобрява кардиоваскуларната система, като насища с кислород всяка клетка от човешкото тяло.
/ by

Свързани статии