С термина метеозависимост се обозначава чувствителността на някои хора към рязката промяна в метеорологичните условия. Метеозависимостта се проявява с доста неприятни симптоми - главоболие, сънливост, ставни и мускулни болки, отпадналост, лесна уморяемост. Години наред учени от цял свят изследват как се отразяват промените във времето върху човешкото здраве. Дори има цяла наука, която се занимава с изучаването на тези въпроси - биометеорология.

Състоянието на метеозависимост е бич за съвременния свят. Различават се два типа метеозависимост. Единият е свързан със смяната на сезоните – т.нар. сезонна метеозависимост, а другият се проявява като следствие от промените във времето и се нарича метеопатологичен тип.
Сред основните причини за появата на това състояние е прогресът на цивилизацията и загубата на хармонията с природата. Човешкият организъм и особено нервната система все по-трудно се адаптират към промените в температурата и климатичните условия. Всеки човек реагира по различен начин при рязка смяна във времето. Някои хора с лекота понасят температурните промени, а други се чувстват много зле. Проблемът е особено характерен за хората с понижен имунитет, които са най-много изложени на неприятните прояви на метеозависимостта.
Факторите, които оказват негативно въздействие върху нашето самочувствие са: рязка промяна в температурата на обкръжаващата среда, увеличаване на влажността, изменения в атмосферното налягане, понижаване съдържанието на кислород във въздуха, магнитни бури, слънчеви изригвания, замърсяване на въздуха.
Към причините за повишаването на метеочувствителността могат да се отнесат периодът на полово съзряване, мено- и андропаузата, депресията. Съществува и теория, че метеозависимостта е наследствено обусловена. Острите прояви на метеозависимост съвпадат с периодите, предшестващи рязка промяна в климатичните условия.
Особено изложени на метеозависимост са градските жители, като симптомите могат да варират от баналните главоболие и умора до сериозни проблеми със здравето - инфаркт, инсулт, хипертонична криза, пристъп на стенокардия и др. При рязка смяна на температурата се наблюдава обостряне на алергии и астма, както и нарушение в работата на вътрешните органи. Високата влажност на въздуха е свързана с обостряне на заболявания на опорно-двигателния апарат, увеличаване на риска от простудни заболявания и възпалителни процеси. Промените в атмосферното налягане могат да предизвикат нарушения в сърдечната дейност. С мъглата и студения вятър се свързват безсънието, повишената тревожност и съдовите спазми. При магнитни бури може да се очаква обостряне на сърдечносъдовите и нервните заболявания.

Метеозависимостта има 3 стадия:
1. Лек – общо неразположение, лошо настроение или тревожност.
2. Среден – свързан е с повишаване или понижаване на кръвното налягане и нарушения в работата на сърцето.
3. Тежък – състояние, при което симптомите на лекия или средния стадий са съчетани със сериозни здравословни проблеми. Изразява се в остра сърдечна болка, затруднено дишане, световъртеж, мускулни и ставни болки. В този случай хората трябва да вземат профилактични мерки – да прекарват повече време на чист въздух сред природата, умерено да се излагат на слънце, за да се синтезира по-голямо количество витамин D. Препоръчват се и лечебни релаксиращи масажи, ходене пеша, йога, както и плуване. Разбира се, хроничните заболявания трябва да се лекуват след консултация със съответния специалист.

Свързани статии