На специалната пресконференция по повод III-тия Дерматокозметичен симпозиум, организиран от сп. Beauty Woman, д-р Росица Денчева, д.м., утвърден дерматолог с изключително богат опит, собственик на дерматологична клиника София и клиника за естетична дерматология Reverse София, представи една от най-актуалните за динамичното ни съвремие тема „Кожата и градът“.

Според данни на СЗО от 2016 г. 9 от 10 души на планетата дишат замърсен въздух. Всяка година в Европа се регистрират 467 000 случая на преждевременна смърт, причинена от замърсяването на въздуха.

Основните заболявания, свързани със замърсената околна среда са: сърдечно-съдови инциденти, заболявания на сърцето и дихателна недостатъчност.

Сред най-големите замърсители на въздуха са фините прахови частици, полицикличните ароматни хидрокарбони (PAHs), летливите органични съставки (VOCs), тежките метали, оксидите, озонът и цигареният дим.

Какви са ефектите на замърсената околна среда върху състоянието на кожата?

• Ускоряване процеса на стареене.

• Поява на бръчки и пигментации.

• Повишена сухота и отпускане на кожата.

• Екзема.

• Атопичен дерматит.

• Алергии.

Фините прахови частици (размер на частиците PM 10 µm и PM 2.5 µm) ускоряват появата на бръчки и пигментации. Полицикличните ароматни хидрокарбони (PAHs) са отговорни за хиперпигментацията, летливите органични съставки (VOCs) провокират атопичен дерматит и екзема, а тежките метали са причина за пигментация и хиперкератоза. Оксидативната увреда (от различните оксиди) води до атопичен дерматит и екзема. Озонът е свързан с появата на възрастови петна и бръчки чрез липидна пероксидация. Цигареният дим предизвиква деградация на колагена.

Как да предпазим кожата си от мръсния въздух?

Изключително важно е редовното и правилно почистване на кожата с подходящи почистващи продукти, използването на надеждна слънцезащита, както и специално разработени козметични продукти, които формират защитен филм върху повърхността на кожата и я предпазват от вредните вещества в замърсения въздух. Не по-малко важни са здравословното хранене, достатъчен прием на течности и в случаите, когато се налага – навременна консултация с дерматолог.

Замърсяване и грижа за кожата

В съвременните козметични продукти се влагат вещества, които предпазват кожата от увреждащото действие на замърсителите в околната среда. Антиоксидантите осигуряват защита срещу ROS-индуцирана увреда на кожата, а веществата, формиращи филм, намаляват навлизането на фини прахови частици в кожата. Също така във формулите на козметичните продукти се съдържат изсветляващи агенти за намаляване на пигментацията, както и разтворители и коагуланти, които абсорбират и пречистват замърсяващите частици.

Свързани статии