С настъпването на пролетта много жени искат да се освободят от натрупаните излишни мазнини и да покажат перфектно тяло в банския костюм през горещите летни дни. Драстичните диети не са препоръчителни, не само защото йо-йо ефектът след тях е гарантиран, но и могат да нанесат сериозни вреди на здравето. За да се постигнат реални резултати в борбата с излишните килограми е необходимо да се изготви специална програма, включваща правилна диета и добра физическа активност.
Мотивацията е от първостепенно значение за спазването на отслабващата програма. На второ място е физическата активност – минимум 4 часа седмично. Неслучайна е фразата, че жената е на възрастта на своята мускулна маса, защото не мастната тъкан, а мускулите придават младост. Важна е и правилната и добре балансирана диета, която не лишава организма от ценни хранителни вещества, витамини и минерали.
Има 3 фази на отслабването: загуба, стабилизиране и поддържане на постигнатото тегло. За един месец може стабилно и трайно да се загуби само 1 кг, защото е необходимо да се задържи тази загуба на тегло. Например, ако жената иска да свали 6 килограма, ще са необходими 6 месеца за загубата им и още 6 месеца, за да стабилизира теглото си. Важно е да се знае, че колкото по-бързо се губи тегло, толкова по-трудно е да се стабилизира.
Когато се започва лечение за отслабване, трябва да има приоритети – на първо място е подобряване на кръвообращението и циркулацията на течности, на второ – освобождаване от мазнините и на трето – стабилизиране на теглото. По време на тези 3 фази е необходима и двигателна активност. За да се изгорят мазнините има само едно решение – да се тренират мускулите, защото само те могат активно да помогнат за премахване на излишните килограми.

Цикъл на активност на адипоцитите
От 06 до 10 часа адипоцитите (мастните клетки) отдават енергия, от 10 до 18 часа съхраняват или изчерпват енергийните запаси (баланс), и след 18 часа се стремят към съхраняване на максимум мазнини. Когато човек похапва обилно и отсъства двигателна активност се натрупат мазнини, а ако се храни по-малко и има добра физическа активност се освобождават мазнини. 

Адипогенеза 
От стволовите клетки се формират два различни типа клетки – префибробласти и преадипоцити. Префибробластите синтезират колаген тип I и IV и се трансформират във фибробласти, които се разполагат в дермата и са отговорни за производството на колаген, еластин и фибронектин – структурните протеини, поддържащи кожата млада, еластична и стегната. След 25-годишна възраст се задействат ензимите колагеназа, фибронектиназа и еластаза, които разрушават структурните протеини и започват да се появяват първите признаци на стареене. Преадипоцитите също се образуват от стволови клетки и впоследствие се трансформират в адипоцити, чиито обем нараства около 50 пъти. Стартира синтез на огромно количество колаген тип IV, което води до нарастване на съединителната тъкан (фиброза) и съответно поява на целулит.
Всеки адипоцит има алфа и бета рецептори. Когато се изразходва енергия, под въздействието на адреналина се стимулира бета рецепторът. Освобождава се АТР (аденозин трифосфат) енергия, активира се ензимът триглицерид-липаза, който разгражда триглицеридите до мастни киселини и глицерол. Една част от мастните киселини се връща в митохондриите, за да се произведе нова енергия заедно с АМР (аденозин монофосфат), но по-голямата част попада в кръвообращението и поддържа работата на мускулите.
Липогенезата (синтез на мазнини) се активира от поемането на въглехидрати в излишък (особено шоколад и други захарни изделия) и този процес се активира от инсулина, който стимулира алфа рецептора. От казаното дотук може да се направи следният извод: закуската сутрин може да е по-обилна, защото адипоцитите не съхраняват енергия, също така физическата активност трябва да е сутрин, преди закуска, тъй като тогава тялото освобождава мазнини.
След 18 часа не бива да се приема храна, защото адипоцитите започват да съхраняват мазнини. Физическата активност вечер също не е добро решение.

Диета и физическа активност
Въпросът за организиране на ежедневните хранения не е толкова труден. Важно е да се спазва правилото 4–2–1, т.е. 4 грама въглехидрати, 2 грама липиди и 1 грам протеини на килограм тегло. Например човек с тегло 70 кг има нужда от 70 гр. протеини, 140 гр. липиди и 280 гр. въглехидрати. Това означава около 57% въглехидрати, 29% липиди и 12-15% протеини дневно. Как обаче да се организира техният прием за деня? Препоръчват се 25% на закуска, 40% на обяд, 10% при следобедна закуска и 25% на вечеря. Трябва да се има предвид и следното: 1 гр. протеин осигурява 4 кcal, 1 гр. липиди – 9 кcal, 1 гр. въглехидрати – 4 кcal, а 1 гр. алкохол – 7 кcal.
За 1 час физическа активност се губят 300 кcal, т.е. за да се загуби 1 кг от теглото са необходими 30 часа активна физическа дейност.
В зависимост от произхода си протеините са растителни и животински. Нормално за човешкия организъм са необходими 50% растителни и 50% животински протеини, за да се избегне дефицитът на ценни аминокиселини, които имат важна роля в изграждането и обновяването на тъканите. 
Липидите са съединения на мастните киселини, които могат да бъдат наситени, мононенаситени и полиненаситени мастни киселини. Идеалният състав на приеманите мазнини е 33% наситени мастни киселини, 33% мононенаситени и 33% полиненаситени. Съществуват и скрити мазнини – в сиренето, колбасите, бисквитите и други сладкиши. Всички храни, съдържащи палмово и кокосово масло са богати на наситени мазнини и трябва да се избягват. Винаги трябва да се предпочитат ненаситените мазнини, съдържащи се в рибата, зехтина, маслините и други продукти.
Въглехидратите са прости (захароза, глюкоза, фруктоза), които се усвояват много бързо от организма, и сложни – усвояват се по-бавно, създават усещане за ситост и се съдържат в зърнените храни (хляб, ориз, макаронени изделия).
Плодовете и зеленчуците са богати на витамини и минерали, изключително важни за много жизнени функции на организма.
Трябва да се осигури достатъчен прием на вода – по-голямо количество сутрин (1 литър) отколкото вечер, защото пикът на работата на бъбреците е сутрин и това спомага за изхвърлянето за токсините. Много жени се оплакват от задържане на вода и не приемат достатъчно количество, обаче за 6 седмици при този прием ще се изхвърлят всички вредни вещества с водата, ще се отстрани и задържането й в тялото.
Ако се премахнат мазнините и въглехидратите от храната и се премине на протеинова диета, това ще доведе до кетоза, която трудно се понася от организма. Протеинова диета може да се прилага само 2–3 дни, за по-дълго време не е препоръчително.
Физическата активност трябва да е минимум 4 часа седмично, препоръчително сутрин. Може да е бягане, плуване, фитнес и други, т.е. да се упражнява предпочитаният спорт. Но най-ефикасният начин е ходенето. Проведеният тест в Университета в Тулуза с участието на 30 доброволци, които са упражнявали 8 различни физически дейности, показа, че най-ефикасно за свалянето на излишните килограми е ходенето с щеки.
За да се свалят реално излишните килограми, трябва да се започне от менталната настройка и оттам да се премине към подходяща диета и физическа активност.       

Свързани статии