По принцип натрупването на излишни килограми поради хормонален дисбаланс е много бързо. В случая дори човек да се храни правилно и да има добра двигателна активност, това оказва минимално влияне върху теглото.

Хормоните контролират всички процеси в нашия организъм, затова и техният дисбаланс често води до сериозни последствия, включително и с увеличаването на килограмите. При хормонален дисбаланс теглото започва стремително да нараства без каквито и да било промени в хранителния режим или начина на живот. И в повечето случаи, когато хормоналният фон се възстанови и нормализира, започва и сваляне на излишните килограми.
Хормонът лептин е отговорен за апетита и ако неговите нива са ниски, преяждането е гарантирано. За да се повиши нивото на лептин в организма специалистите препоръчват два пъти седмично да се консумира риба, тъй като за синтеза на този хормон са необходими ненаситени мастни киселини.  
Адипонектинът е хормон, който помага на организма да изгаря мазнините. За да се активира синтезът на този хормон е препоръчително да се увеличи консумацията на спанак, зеле и тиквени семки, както и да се повиши двигателната активност.
В стресови ситуации организмът започва да произвежда кортизол. Този хормон активизира човек за предоляването на опасности, но когато въздействието му е постоянно той има редица отрицателни ефекти за организма, включително забавяне на метаболизма и увеличаване на теглото. Специалистите съветват да се намалят до минимум нивата на стрес, което не е никак лесно в днешното напрегнато ежедневие и да намерим подходящ за нас начин периодично да се освобождаваме от натрупаното нервно напрежение.

Свързани статии